Ședinţă de bilanţ al Consiliului consultativ al Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Ce obiective au fost trasate pentru 2017

Ședinţă de bilanţ al Consiliului consultativ al Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Ce obiective au fost trasate pentru 2017

Reducerea fluctuaţiei resurselor umane, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, eliminarea subculturii criminale şi instituirea unui nivel clar de raportare au fost doar unele dintre obiective trasate pentru anul curent la şedinţa de bilanţ al Consiliului consultativ al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, care a avut loc vineri, 27 ianuarie 2017, potrivit unui comunicat de presă.

La şedinţă au fost prezenţi: viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, reprezentanţi ai Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova, conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi şefii subdiviziunilor structurale şi subordonate ale DIP.

Şedinţa a debutat cu raportul reprezentanţilor Misiunii NORLAM privind evaluarea funcţională şi analiza proceselor interne de lucru la Penitenciarul nr.7-Rusca.

Scopul raportului respectiv la constituit identificarea factorilor care duc la diminuarea eficienţei activităţii angajaţilor şi la reducerea gradului de conştientizare de către aceştia,  a misiunii instituţiei în care activează prin analiza structurii organizaţionale, a direcţiilor de activitate şi atribuţiilor angajaţilor, precum şi evaluarea proceselor interne care se desfăşoară în instituţia de detenţie de la Rusca.

În cadrul reuniunii, raportorul Vladimir Cojocaru s-a axat pe obiectivele realizate de sistemul penitenciar, precum ar fi: punerea în aplicare a Legii privind amnistia, propunerile de modificare a Codului de executare, elaborarea metodologiilor pe segmentul resurselor umane, educativ şi cel al inspecţiei penitenciare, deschiderea sectorului de tip deschis la Penitenciarul de la Rusca, instituirea comunităţii terapeutice de la Penitenciarul nr.9-Pruncul ş.a.

De asemenea, au fost abordate şi dificultăţile întâmpinate pe parcursul anului curent, precum: suprapopularea penitenciarelor, condiţiile de detenţie în unele instituţii penitenciare, fluctuaţia cadrelor, etc.

Totodată, în cadrul discursurilor sale, atât viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu cât şi directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, au menţionat asupra obiectivelor necesare de realizat pentru viitor: instituirea unui nivel clar de raportare, intensificarea comunicării între angajaţi, revizuirea listei indicatorilor de performanţă pe criterii, reducerea subculturii criminale în penitenciare, dezvoltarea activităţii operative de investigaţie dar şi identificarea unor soluţii de stopare a fluctuaţiei cadrelor.

La finele şedinţei, conducerea DIP a mulţumit tuturor pentru eforturile depuse întru îmbunătăţirea activităţii sistemului penitenciar.

Mihaela Rotari

Share