Savanții din domeniul agriculturii, convocați în ședință. Ce le-a spus ministrul Grama

Savanții din domeniul agriculturii, convocați în ședință. Ce le-a spus ministrul Grama

Consiliul Tehnico-Științific al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-a întrunit în ședință joi, 18 februarie, pentru a audia rapoartele privind activitatea de cercetare-inovare desfăşurată în anul 2015 și pentru a pune în discuție problemele actuale din domeniu, potrivit unui comunicat al MAIA.

În debutul ședinței, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a menționat că își propune să continue reformele inițiate în calitate de viceministru responsabil pe domeniul știință și educație.

„Reforma în domeniul științei și educației este una din prioritățile pe care mi le-am propus în calitate de ministru.  Vă rog să vă implicați la maxim, ca să dăm dovadă de eficiență. Să nu schimbăm o clădire pe alta sau o denumire de direcție în alta, dar să fim eficienți pentru a reveni la știința fundamentală și să avem o știință aplicativă dezvoltată”, a spus ministrul în alocuțiunea sa.

La rândul său, consilierul principal de stat al prim-ministrului pe politici în domeniul agriculturii, Gheorghe Gaberi a menționat că asigurarea științifică a ramurii este foarte importantă în dezvoltarea agriculturii.

Prezent la eveniment, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca a susținut reforma în domeniul de cercetare.

În cadrul ședinței au fost prezentate rapoartele: IP Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară; IP Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare; IP Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecţia”; IP Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”; IP Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”; ÎS Institutul de Tehnică Agricolă «Mecagro; Centrul de Cercetare a Resurselor Genetice Acvatice „ACVAGENRESURS”; Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Ulterior a  fost prezentat Raportul privind situaţia actuală creată la Institutele de Cercetări Ştiinţifice din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi au fost exprimate propuneri de redresare a acesteia.

Printre problemele identificate se numără:

  • Sistemul existent de cercetare-inovare nu corespunde cerinţelor moderne de piaţă şi standardelor actuale ale serviciilor;
  • Resursele materiale existente depăşesc necesităţile actuale ale sistemului de cercetare-inovare şi nu sunt administrate eficient (costuri înalte de întreţinere şi eficienţă foarte joasă);
  • Standardele în domeniul ştiinţei sunt depăşite cu mult de cele internaţionale;
  • Insuficienţă de cadre capabile să realizeze cercetarea de nivel mondial;
  • Proiectele de cercetare sunt formulate reieşind din capacităţile existente şi mai puţin din necesităţile sociale;
  • Majoritatea resurselor bugetare alocate pentru susţinerea sectorului ştiinţific sunt valorificate de institutele de cercetări ca suport instituţional şi nu ca bază a unor proiecte competitive;
  • Conexiune slabă cu sectorul privat ceea ce reduce posibilităţile care pot fi realizate prin transferului de cunoştinţe şi în unele cazuri prin transferul tehnologic

În concluzie ministrul Grama a menționat că rapoartele de activitate a institutelor științifice din agricultură trebuie să fie  prezentate și societății civile pentru a intensifica dialogul cu agricultorii.  Potrivit ministrului această practică ar putea fi aplicată deja începând cu anul viitor.

Maria Roșca

 

Share