Ruxanda Glavan, despre demiterea sa: Decizia aceasta era evidentă

Ruxanda Glavan, despre demiterea sa: Decizia aceasta era evidentă

„Decizia de astăzi era una evidentă, în contextul reformei Guvernului, dar am mai spus-o și repet: nu mă țin de funcții, pentru că acestea vin și pleacă. Important este ceea ce lași în urmă”. Declarația a fost făcută ieri, pe o rețea de socializare, de Ruxanda Glavan, ex-ministra Sănătății.

Totodată, ea s-a referit la provocările și realizările din perioada mandatului său:

„Am deținut funcția de ministru al Sănătății din iulie 2015, până în iulie 2017. În această perioadă, am acționat doar în interesul lucrătorilor medicali și cetățenilor. Am depus eforturi alături de colegii mei, pentru a îmbunătăți situația din sistemul medical. De asemenea, mă bucur că am reușit să le dăm bătăi de cap unor grupuri de interese care confundau bugetul public cu banii din buzunarele proprii. Și cel mai important – sunt mândră că am reușit să intervin în situații concrete pentru salva vieți puse în pericol de factori neprietenoși pacientului. Recunosc, au mai rămas multe de făcut în sănătate, dar până la urmă îmbunătățirea sistemului este un proces continuu. De asemenea, plec mândră de faptul că în toată această perioadă am reușit promovarea unor politici în interesul pacienților și am menținut un dialog eficient cu lumea

medicală. Îmi pun toată speranța că echipele succesoare vor duce la bun sfârșit lucrurile bune pe care le-am început eu și colegii mei.
Am preluat conducerea Ministerului Sănătății într-o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul de sănătate și pacienți. În octombrie 2015, spitalele republicane aveau datorii de 367 418,9 mii lei, în creștere 10 la sută, față de anul 2014. Aproape 44 la sută constituiau restanțele față de agenții economici, iar 14,9 la sută – pentru plata salariilor. În câteva luni, Ministerul Sănătății a reușit să reducă semnificativ aceste datorii.

În noiembrie 2015, am majorat rata de compensare până la 70 la sută pentru patru grupuri de medicamente antihipertensive. Iar un an mai târziu, în octombrie 2016, am suplimentat lista medicamentelor compensate cu încă 65 de titluri. În premieră, au fost compensate într-un cuantum de o 100 de procente medicamentele pentru toți copiii.

Până în octombrie 2016, medicamente compensate erau eliberate doar copiilor de până la cinci ani. Deja în iulie 2017, lista a fost extinsă cu încă 12 denumiri internaționale comune.

Din iulie 2016, angajații din instituțiile medicale publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, primesc salarii mari. Majorarea a fost posibilă după ce a fost aprobat un nou mecanism de salarizare, care prevede remunerarea lucrătorilor medicali și în baza competențelor profesionale. Este primul pas important în contextul implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare a Resurselor Umane în domeniul sănătății.

De asemenea, din iulie 2016, în premieră, copiii bolnavi de diabet de tip I au posibilitatea să urmeze tratament la Centrul de reabilitare pentru copii ”Sergheevca”. Anul trecut aici au făcut reabilitare 38 de copii. Din data de 22 iulie, 2017, alți 106 copii au mers la sanatoriu. Totodată, 2017 este primul an când acești pacienți primesc gratuit câte cinci teste pe zi, pentru măsurarea glicemiei.

În octombrie 2016, am creat Centrul pentru Achiziții Centralizate în Sănătate. Aceasta a permis de a organiza eficient şi transparent procesul de achiziţii publice în sistemul de sănătate. Ca urmare, am reușit să facem economii de aproape 170 de milioane de lei. Totodată, Ministerul Sănătății a reușit să asigure, în premieră, medicamente pentru mai mulți bolnavi de hepatita virală B, C și D. Numărul pacienților incluși în tratament pe parcursul anului 2017 a fost de șapte ori mai mare, față de anii precedenți. Asta în condițiile în care, în acest scop, a fost alocată aceeași sumă – 35 de milioane de lei, prevăzută în Programul Național pentru combaterea hepatitelor virale.

Ca urmare, 3450 de bolnavi de hepatită virală C, care se aflau pe lista de așteptare de mai mulți ani, s-au tratat în doar jumătate de an. Totodată, aproximativ 7000 de pacienți urmează să înceapă tratamentul până la sfârșitul anului 2017. Aceasta înseamnă că în decursul unui an vom reuși să avem peste 10 000 de pacienți incluși în tratament.

Din aprilie 2017, în premieră, cuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, pot solicita gratuit o procedură de fertilizare in vitro. Până în prezent, pentru 30 de femei au fost eliberate bilete de trimitere pentru efectuarea gratuită a procedurilor de fertilizare in vitro. Primele rezultate deja sunt: o femeie a rămas însărcinată cu gemeni.

Și în final, în iulie 2017, Ministerul Sănătății a descentralizat serviciul de endoprotezare la șold și genunchi. Ca urmare, aceste intervenții vor putea fi realizate, în premieră, de către medicii traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat. În acest scop, 30 de specialiști au început să facă stagii în România şi Turcia. Până la finele anului 2017, în spitalele raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii.

Le mulțumesc tuturor colegilor, echipei, pentru sprijin, iar efectivului medical adresez mulțumiri personale pentru munca nobilă pe care o fac zi de zi”.

Doina Secrieru

Share