Expert: Pentru o ascensiune continuă a exporturilor, RM are nevoie de tehnologii, expertiză, resurse financiare

Expert: Pentru o ascensiune continuă a exporturilor, RM are nevoie de tehnologii, expertiză, resurse financiare

Reorientarea exporturilor moldovenești pe piața din UE a salvat businessul autohton. Are loc o revenire a comerțului într-o albie firească a anilor 2011-2013 după o perioadă de contractare. Comerțul internațional este în ascensiune și ar fi bine ca aceste semnale să demonstreze o stabilitate pe viitor. Declarații în acest sens au fost făcute, în cadrul emisiunii ”Dincolo de cifre”, de către directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.                       

Totodată, a menționat expertul,„ are loc și o redirecționare a fluxurilor de mărfuri de pe piața estică pe cea vestică. Apar companii noi exportatoare. În doi ani avem peste 100 de companii noi care exportă în UE stabil pe fundalul unei creșteri generale a competitivității companiilor și a bunurilor care sunt livrate pe extern. Este un indiciu clar că se reformează comunitatea de afaceri și instituțiile de stat, și acest lucru va lăsa o amprentă pozitivă, generând stabilitate în comerț”.

Potrivit spuselor sale, în ceea ce privește legislația, asistăm la apropierea de aquis-ul comunitar. „Sunt aprobate noi legi, revăzute cele vechi. Are loc o schimbare calitativă a cadrului legal, dar apar și semnele pe direcția climatului investițional. Apar unele proiecte promițătoare. Ca exemplu, în cadrul programului PARE 1+1, moldovenii reveniți acasă de peste hotare implementează multe proiecte inedite, care au generat noi afaceri și locuri de muncă. Acest lucru va impulsiona exporturile Republicii Moldova”, a adăugat el.

Chivriga a mai spus că, pentru o ascensiune continuă a exporturilor, Republica Moldova are nevoie de tehnologii, experiență, expertiză, resurse financiare, idei, dar pentru ca oamenii de afaceri să le implementeze este nevoie de a crea condiții bune pentru activitate. „Aici, miturile sunt inutile. Pentru aceasta avem nevoie de stabilitate și previzibilitate în ceea ce privește legislația, calitatea cadrului normativ secundar, și în plus trebuie să demonstrăm că instituțiile de stat sunt partenere pentru comunitatea de afacere”, a mai spus expertul.

Directorul de programe IDIS Viitorul a concluzionat: „Republica Moldova are nevoie și de implementarea standardelor noi, lucru care deja s-a început. Este un proces dificil și vizează pregătirea oamenilor, resurse financiare suplimentare. Acest lucru va facilita accesul Republicii Moldova pe terțe piețe, diversificarea exporturilor și modernizarea țării”.

Mihaela Rotari 

Share