România – exemplu pentru R. Moldova privind sistemul de management integrat al deșeurilor

România – exemplu pentru R. Moldova privind sistemul de management integrat al deșeurilor

Viceministrul Mediului, Igor Talmazan, împreună cu șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Valeriu Nani, au efectuat o vizită de studiu la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor din jud. Botoşani, România, potrivit unui comunicat de presă.

Situat pe o suprafaţa de aproximativ 7 ha,  Centrul are o durata de exploatare de aproximativ 25 de ani cu perspectiva de selectare şi reciclare a 40% din deşeuri. În incinta centrului există un laborator ce măsoară periodic concentraţiile de poluanţi în apele ce sunt deversate în râulețul din apropieredupă epurarea levigatului (lichidul format din sedimentarea gunoiului), dar şi o ministaţie meteorologică. Odată cu deschiderea Centrului au fost create și noi locuri de muncă pentru locuitorii din preajmă, în plus, localităţile din apropiere sunt scutite de plata pentru evacuarea deșeurilor. În componența acestui Centru intră și cele patru stații de transfer la nivelul judeţului, după care are loc colectarea selectivă şi compostarea deşeurilor biodegradabile.

Această vizită a fost efectuată în contextul în care este necesară preluarea bunelor practici europene pentru eradicarea managementului defectuos al deșeurilor. Pentru domeniul gestionării deșeurilor, cel mai important text de lege european, care urmează a fi transpus în legislația Republicii Moldova, este Directi­va cadru privind deșeurile. În acest scop, Ministerul Mediului al Republicii Moldova a elaborat o nouă Lege a deșeurilor care va sta la temelia introducerii unui nou sistem de management integrat al deșeurilor, în corespundere cu cerințele și cu standardele moderne europene în domeniu.

Preluarea și implementarea unui model de succes și în Republica Moldova va asigura reducerea numărului de depozite neconforme existente și dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene.

s1

Mihaela Rotari

Share