Republica Moldova și România au organizat o sesiune de informare și networking

Republica Moldova și România au organizat o sesiune de informare și networking

La data de 29 mai 2015, Muzeul Unirii din Iași a găzduit cea de-a doua sesiune de informare și networking pentru operatorii sectoarelor culturale și creative din Republica Moldova și România, în cadrul Programului UE „Europa Creativă”, acțiune desfășurată de comun acord între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerului Culturii din România, reprezentat de Unitatea de Management a Proiectului.

Sesiunea de informare și networking în cadrul Programului UE „Europa Creativă” a demarat cu discursul Secretarului de Stat al Ministerului Culturii din Republica Moldova, Andrei Chistol și cel al coordonatorul Proiectului Europa Creativă din România, Bianca Floarea. În ambele cazuri s-a subliniat importanța aderării Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă”, fapt incontestabil ce constituie o nouă etapă în dezvoltarea industriilor creative din Republica Moldova în contextul dezvoltării unor parteneriate durabile cu operatorii culturali din România și alte state europene. În succesiunea de idei, prioritar a fost crearea Biroului Europa Creativă în Republica Moldova, un imperativ pentru dezvoltarea și consolidarea capacităților locale

Evenimentul şi-a propus să încurajeze cooperarea dintre operatorii culturali din România și Republica Moldova, prin crearea unei rețele viabile de comunicare și cooperare  în vederea realizării proiectelor culturale comune. Termenul limită de aplicare a proiectelor pentru anul 2015, în cadrul Programului UE „Europa Creativă” este 7 octombrie 2015.

La eveniment au participat 70 de operatori culturali din Republica Moldova şi România care au ocazia să prezinte individual planurile de proiecte colegilor, urmând să identifice potenţiali parteneri pentru următoare sesiune de depunere a proiectelor la Europa Creativă. Astfel, operatorii din ambele ţări au interacţionat direct în cadrul fazei de networking a evenimentului.

Prezentările realizate de colegii din România în cadrul evenimentul au cuprins informații detaliate privind obiectivele şi priorităţile Subprogramului „Cultura” din Programul UE „Europa Creativă”, componentele de finanţare ale acestuia, procedura de depunere a propunerilor cât și anumite studii de caz ale unor proiecte. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost organizat un atelier de lucru care vizează ideile de proiecte de cooperare culturală ale participanţilor din ambele state. Sesiunile de întrebări şi răspunsuri au elucidat multiple aspecte privind participarea în cadrul programului.

Următoarea sesiune de informare și networking din cadrul Programului UE „Europa Creativă” se preconizează a fi organizată în luna august 2015, la Chişinău.

Mihaela Rotari
Share