Republica Moldova a găzduit, în premieră, cea de-a 61-a Reuniune a Comisiei OMT pentru Europa

Republica Moldova a găzduit, în premieră, cea de-a 61-a Reuniune a Comisiei OMT pentru Europa

Agenția Turismului a Republicii Moldova informează că în perioada 5-7 iunie 2017 la Chișinău în cadrul celei de-a 61-a Reuniuni a Comisiei OMT pentru Europa,  s-au reunit peste 30 de țări și membri afiliați ai Organizației Mondiale a Turismului (OMT). 
Participanții au discutat domeniile prioritare ale organizației, precum și strategiile pentru poziționarea sectorului turismului ca un factor-cheie al dezvoltării durabile în Europa. Subiectele discutate în cadrul Reuniuni s-au axat pe necesitatea acordării unei atenții deosebite în continuarea consolidării lucrărilor OMT privind promovarea călătoriilor în condiții de siguranță, securitate și fără sudură. OMT a lansat recent un nivel înalt de securitate – Turism Task Force pentru a contracara această problemă. Statele membre și-au exprimat nemulțumirea condamnând recentele atacuri teroriste din Europa, și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.
Frumos descrisă de către E.S. Dl Taleb RIFAI, Secretarul general al OMT, în viziunea căruia Republica Moldova este o bijuterie autentică și neexplorată în turismul european, ale cărei vinuri sunt apreciate și renumite în întreaga lume, Republica Moldova a demonstrat un angajament ferm față de turismul durabil:
„Republica Moldova este deocamdată o destinație turistică în curs de dezvoltare, dar care are un potențial turistic înalt, cu șanse mari de a deveni un must-see de destinație; angajamentul demonstrat de către Republica Moldova pentru dezvoltarea durabilă a turismului îi va asigura acestei țări toate recompensele pe care turismul are de oferit.”, a declarat E.S. Dl Taleb RIFAI, Secretarul general al OMT.
În cadrul vizitei sale la Chișinău Secretarul general al OMT a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Dl Pavel FILIP, pentru a discuta despre rolul turismului în dezvoltarea socio-economică a țării. În cadrul discuțiilor  s-a subliniat importanța pe care Moldova o acordă sectorului turismului în economia țării.
„Suntem convinși că turismul este un instrument-cheie pentru Moldova întru realizarea  creșterii durabile și crearea de locuri de muncă, și fără îndoială, acestea contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Desfășurarea Reuniunii Comisiei OMT pentru Europa la Chișinău va oferi, cu siguranță, un  sprijin sectorului turistic moldovenesc în realizarea și promovarea potențialului său”, a declarat Dl Stanislav RUSU, Directorul general al Agenției Turismului a Republicii Moldova.
În cadrul Reuniunii Comisiei OMT pentru Europa s-a prezentat și analizat activitatea comitetelor tehnice ale Organizației, cum ar fi comitetul pentru competitivitate, pentru dezvoltare durabilă și Statistică și turism Contul Satelit (TSA), precum și activitățile întreprinse de către statele membre pentru anul 2017- Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, proclamat de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în cadrul celei de-a 70-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU. Elementele suplimentare incluse pe ordinea de zi au fost privind transformarea Codului global de etică al OMT într-o Convenție internațională, crearea unor comitete naționale privind Etica Turismului și prioritățile programului de lucru al OMT pentru 2018-2019.  În același timp, s-a convenit examinarea posibilităților de organizare în viitor a unui eveniment vinicol, cu remarcarea tendinţelor de dezvoltare a turismului vinicol în Europa şi identificarea oportunităţilor de includere a Republicii Moldova în rutele turistice vinicole europene.
În contextul Reuniunii au avut loc câteva evenimente oficiale, și anume prezentarea inițiativelor Italiei și Franței cu ocazia Anului Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare – Ecobnb (http://ecobnb.com) și Betterfly Turism (http: //www.betterfly-tourism. com), precum și Ceremonia oficială de plantare a puieților în Scuarul Catedralei Mitropolitane din centrul Chișinăului cu participarea Secretarul general al OMT, a Directorului general al Agenției Turismului a Republicii Moldova, Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dl Pirkka TAPIOLA și comunitatea diplomatică a Moldovei. Reuniunea a culminat cu o impresionantă excursie cu degustare de vinuri în orașul subteran de la Cricova, unde a avut loc Cina Festivă cu prilejul întrunirii oficialilor.
De asemenea, oaspeții și participanții au avut parte de un program ce a inclus diverse activități menite să-i familiarizeze cu cele mai importante atracții turistice din țară. Astfel, a fost organizată o vizită la Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și Pensiunea Agroturistică „Butuceni”. În cadrul vizitei a fost realizat un amplu program: vizitarea Mănăstirii rupestre Butuceni, Expoziţia meşterilor populari organizată de către Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, degustarea de vinuri organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului, program artistic cu participarea de interpreți de muzică populară și un prânz „Ca la mama acasă”. Oaspeții au fost frapați de varietatea potenţialului turistic natural şi antropic descoperit, natura splendidă, gustul inconfundabil și excepțional al vinului moldovenesc, bucătăria tradiţională preparată din produse ecologice şi servită într-o atmosferă caldă și ospitalieră specifică poporului moldovenesc, cultura originală memorabilă prin folclorul autohton, tradiţiile multiseculare şi obiceiurile strămoşeşti.
Reuniunea Comisiei Organizației Mondiale a Turismului de pe lângă ONU pentru Europa din 5-7 iunie 2017 s-a desfășurat cu succes, a avut o înaltă apreciere și s-a bucurat de o mediatizare largă în presa internațională prin suportul acordat de către CNN International, asigurând un impact pozitiv asupra valorificării și promovării turismului moldovenesc, Republica Moldova fiind promovată ca o destinație turistică europeană atractivă și impresionantă. Participanții la eveniment au manifestat spirit constructiv de colaborare în scopul dezvoltării turismului și identificării modalităților de includere a Republicii Moldova în rutele turistice europene, ca o destinaţie turistică din centrul vechiului continent european, ce merită a fi explorată, valorificată și promovată.
Mihaela Rotari
Share