Republica Moldova – a 23-a țară din lume, ce va beneficia de suportul USAID pentru a preveni și combate violența față de copii

Republica Moldova – a 23-a țară din lume, ce va beneficia de suportul USAID pentru a preveni și combate violența față de copii

Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a participat astăzi, 14 noiembrie curent la o ședință de lucru cu reprezentanții USAID în Moldova și echipa Centrului de Control al Maladiilor din Statele Unite (Centre for Disease Control). Oficialii au discutat despre lansarea unui studiu ce va aborda violența față de copii și va aduce o valoare adăugată planului de acțiuni pentru anii 2016-2020 privind implementarea Strategiei pentru protecția copilului pe anii 2014-2020, potrivit unui comunicat de presă.

Republica Moldova este cea de a 23-a țară din lume, care va beneficia de suportul USAID pentru a preveni și combate violența față de copii. Sprijinul acordat de către partenerii de devoltare va cuprinde elaborarea unui studiu ce va aborda violența față de copii, analiza și diseminărea datelor obținute, precum și capacitarea instituțiilor publice pentru a utiliza datele statistice în elaborarea și ajustarea documentelor de politici publice privind protecția copilului.

La discuții, ministra a reiterat că acest studiu va fi o valoare adăugată la documentele de politici promovate de minister. ”Suntem dispuși să susținem realizarea acestui studiu, fiind convinsă că acesta ne va ajuta să venim cu soluții concrete și pe termen lung pentru a preveni și combate violența copiilor din Republica Moldova”, a adăugat ministra.

Ea s-a referit și la Planul de acțiuni pentru anii 2016-2020, care cuprinde o serie de măsuri privind  prevenirea și combaterea violenței, neglijării și exploatării copiilor, precum și promovarea practicilor nonviolente în creșterea și educarea copiilor.
De asemenea, Stela Grigoraș a menționat că ministerul lucrează actualmente la elaborarea Programului Național de formare a deprinderilor parentale și dezvoltarea capacităților actorilor comunitari privind identificarea și asistența cazurilor de violență a copiilor și oferirea serviciilor adecvate.

”Noi credem că pentru a preveni fenomenul violenței este necesară o abordare multisectorială. Aceasta este crucială pentru a înregistra progres față de acest fenomen care afecțează copii din întreaga lume”, a declarat Susan Hillis, consultant superior la Centrul de Control al Maladiilor.

Pe lângă măsurarea formelor de violență față de copii, studiul va identifica riscurile la care sunt supuși copii, consecințele violenței asupra sănătății lor, măsurile de protecție, cât și de prevenire. Adițional, documentul va identifica lacunele prezente în cadrul normativ și va prezenta date utile (statistici și recomandări) în elaborarea documentelor de politici în domeniu.

Potrivit statisticilor internaționale, un milliard de copii sunt expuși anual diferitor forme de violență. Pentru a combate acest fenomen și a reduce semnificativ toate formele de violență, Organizația Națiunilor Unite a lansat ”Promovarea păcii și justiției”, unul dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă  pentru a găsi soluții pe termen lung la diverse problem globale.
Doina Secrieru
Share