Reprezentanții CTS au susținut prelegeri teoretice în domeniul securității cibernetice

Reprezentanții CTS au susținut prelegeri teoretice în domeniul securității cibernetice

În perioada 21-25 septembrie a.c., specialiștii Centrului pentru Securitatea Cibernetică CERT-GOV-MD din cadrul Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale” (CTS), au susținut prelegeri teoretice în cadrul cursului Național privind Familiarizarea cu Bazele Securității Informaționale pentru Asigurarea Securității Fizice Nucleare, organizat de către Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova în colaborare cu Oficiul Securitatea Nucleară a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

La cursul nominalizat au participat 23 de reprezentanți din instituții specializate și universități din Republica Moldova. Prelegerile au fost ținute de lectori selectați de AIEA din Germania, Estonia, Bulgaria și Republica Moldova. În cadrul prelegerilor CTS a prezentat atât partea teoretică, cât exerciții practice privind promovarea bunelor practici în protecția informației, rețelelor informaționale, managementului sistemelor informaționale împotriva amenințărilor cibernetice.

Directorul general CTS, Serghei Popovici, a subliniat importanța subiectului dat, remarcând faptul că: ”Securitatea informațională este o preocupare internațională, iar în  moment ce atacurile cibernetice devin tot mai frecvente și tot mai sofisticate, securitatea cibernetică devine o provocare ce trebuie abordată prin cooperare între diverși actori naționali și internaționali, precum instituții sau organizații nonguvernamentale la nivel mondial”.

Șefa Centrului pentru Securitatea Cibernetică, Natalia Spînu, a menționat că astfel de instruiri sunt vitale pentru a asigura securitate cibernetică a resurselor informaționale. ”Oricine poate deveni victima atacatorilor cibernetici,  iar impactul unui incident cibernetic în domeniul activităților nucleare și radiologice poate avea efecte devastatoare atât asupra tuturor sectoarelor economice dar și asupra vieții și sănătății oamenilor. Dacă  instruirea  în  domeniul  securității  informației are  rolul  de  a  conștientiza  marea masă  a utilizatorilor  de  sisteme  informatice  cu  privire  la  riscurile  de  securitate  cibernetică,  cursurile specifice  de  securitate  IT  prezentate în cadrul acestui proiect se  adresează  cu  precădere  personalului  IT, fără a exclude şi alte categorii de specialiști. Cursurile sunt bazate pe o curriculă care poate include metode concrete de prevenire și tratare a unui incident de securitate, modul de utilizare a uneltelor specializate în procesul de răspuns la incidente sau pașii unei investigații digitale.”

Instruirile în domeniul securității informaționale au fost organizate de către Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova în colaborare cu Oficiul Securitatea Nucleară a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

 

Mihaela Rotari

Share