Reprezentanții CoE s-au arătat interesați de activitatea SPIA
Ieri, 6 septembrie 2016, şeful Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, colonelul de poliție Vitalie Moisei a avut o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Europei Teodora Lukovic, asistent de proiect în cadrul Unității Infracţiuni și Cooperare Economică a Directoratului General pentru Drepturile Omului şi Maia Mamulashvili, manager de proiect din cadrul aceleiași Unităţi.
Scopul întrevederii a fost axat pe identificarea priorităţilor și necesităților Ministerului Afacerilor Interne pe segmentul anticorupție şi actualizarea activităţilor incluse anterior în cadrul Proiectului comun al CoE în domeniul anticorupţiei şi spălării banilor în Republica Moldova.
În cadrul întrevederei, Vitalie Moisei a trecut în revistă eforturile depuse de Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI privind prevenirea şi combaterea corupţiei, promovarea conceptului “Toleranță zero față de corupție”, dar și alte activități desfășurate în ultima perioadă.
De asemenea, șeful SPIA a abordat posibilitatea unei eventuale colaborări pe marginea acestui proiect, preluarea bunelor practici și schimbul de experienţă cu omologii statelor care au obţinut rezultate impunătoare în materie de evaluare a riscurilor.
Totodată, a fost abordată tematica monitorizării stilului de viaţă, un segment important ce ține de activitatea SPIA, care va fi aplicabil în privința tuturor angajaților MAI, o dată cu intrarea în vigoare a noului proiect de Lege privind funcționarul public cu statut special din Ministerul Afacerilor Interne.
Reprezentanții CoE s-au arătat interesați de activitatea SPIA, dorind să afle cât mai multe despre competențele și sfera de activitate ale Serviciului, pentru ca ulterior să poată identifica necesitățile și posibilitățile de colaborare în cadrul acestui proiect.
Proiectul comun al CoE în domeniul anticorupţiei şi spălării banilor în Republica Moldova, urmează a fi implementat de Consiliul Europei şi finanţat de Uniunea Europeană începând cu anul viitor și va fi desfăşurat pe o perioadă de 36 luni, având ca obiectiv de bază susţinerea autorităţilor Republicii Moldova în identificarea lacunelor din domeniile de prevenire şi combatere a corupţiei şi spălării banilor.
Mihaela Rotari