Realizările sistemului național de sănătate în a doua jumătate a anului trecut

Realizările sistemului național de sănătate în a doua jumătate a anului trecut

Pe parcursul ultimelor șase luni, Ministerul Sănătății a întreprins mai multe măsuri de eficientizare și control al utilizării resurselor existente ale sistemului de sănătate. Despre aceasta informează serviciul de presă al instituției.

Astfel, începând cu luna august au fost realizate un șir de acțiuni anticriză în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice republicane și anume, prezentarea planurilor de măsuri întru optimizarea cheltuielilor, reeşalonarea datoriilor, neadmiterea creşterii datoriilor și evitarea efectuării cheltuielilor fără acoperire, neadmiterea formării stocurilor de medicamente şi consumabile mai mult decât este prevăzut în actele normative (60 de zile) şi respectarea structurii stocurilor, de asemenea, instituirea şi intensificarea controlului financiar intern.

Graţie eforturilor depuse de către conducerea Ministerul Sănătăţii întru redresarea situaţiei economico-financiare a instituțiilor medico-sanitare publice, la situaţia din 31.12.2015 datoriile creditoare ale IMSP față de agenții economici au constituit 275 752,18 mii lei, inclusiv pentru medicamente şi consumabile 161 878,42 mii lei. Comparativ cu situaţia din 01.08.2015, datoriile creditoare ale IMSP față de agenții economici s-au micşorat cu 141 698,34 mii lei (417 450,52 mii lei la 01.08.2015), inclusiv pentru medicamente şi consumabile cu 72 035,98 mii lei (233 914,4 mii lei la 01.08.2015).

Începând cu data de 1 noiembrie au fost identificate unele rezerve pentru sporirea cotei de compensare a medicamentelor hipertensive de la 50% la 70% din costul lor inițial.
De asemenea, în această perioadă au fost elaborate mai multe acte legislative pentru sistemul de sănătate, inclusiv în luna septembrie a fost modificată și completată
Strategia de Dezvoltare a sistemului de sănătate. Concomitent a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea studiilor de rezidenţiat care explică clar condițiile de formare profesională a rezidenților dar și modul de angajare și salarizare a lor.

În același context menționăm că după trei luni de dezbateri în colective, Ministerul Sănătății a definitivat Proiectul Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Odată ce va fi aprobat, se prevede o majorarea a salariilor lucrătorilor medicali în medie de circa 20%.

În premieră pentru sistemul de sănătate în acest an a fost elaborat proiectul Codului Sănătății, documentul conține peste 600 de articole, astfel, cele mai importante legi existente în domeniul sănătății vor fi incluse într-un set unificat de acte normative.

 

Maria Roşca

Share