Raport: Toți angajații din sănătate au ridicat salarii mai mari după implementarea noului mecanism

Raport: Toți angajații din sănătate au ridicat salarii mai mari după implementarea noului mecanism

Toți angajații din sistemul de sănătate, încadrați în asigurările medicale obligatorii, au ridicat salarii mai mari după implementarea noului mecanism de salarizare. Vineri, în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății a fost prezentat un raport de evaluare a situației reale, care a demonstrat că instituțiile medico-sanitare publice s-au conformat și aplică în mare parte corect hotărîrea de Guvern în acest sens.

În perioada lunii septembrie a fost creat un grup de lucru, care a evaluat aplicarea Regulamentului privind salarizarea personalului medical în șase instituții medicale în primele două luni de la intrarea în vigoare. Conform datelor prezentate, de exemplu, salariul unui medic laborant al Institutului de Medicină Urgență a crescut de la 2810 de lei până la 4160 de lei. Totodată, un medic de familie începător din cadrul Centrului de Sănătate Orhei nr.1 a primit salariul de 5000 de lei, comparativ cu 3510 de lei.

În acest context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a apreciat implementarea noului mecanism de salarizare ca fiind satisfăcător, însă a menționat că directorii instituțiilor medicale trebuie să ajusteze prezentul document la specificul instituției pe care o conduc.

”Rugămintea mea este să controlați personal asigurarea salariului la timp și aplicarea corectă a criteriilor de performanță, în dependență de activitatea și munca reală prestată de către subordonații Dvs. Ei trebuie să aibă motivația financiară necesară pentru a presta servicii medicale calitative. Deja gărzile de noapte au devenit atractive mai ales pentru tinerii specialiști, cei care au puteri și dedicație. Dacă aveți secții, departamente, precum terapie intensivă, cardio-chirurgie, neurochirurgie, și știți că acolo complexitatea este mai mare, dispuneți de instrumentul de a include indicatorii instituționali în scopul garantării serviciului medical calitativ”, a specificat ministrul.

Un alt aspect important, discutat în cadru Colegiului, a fost  activitatea Consiliilor Calității și implementarea Auditului medical intern în instituțiile medicale din țară. Astfel, s-a constatat că unele spitale sau centre de sănătate nu utilizează la justa valoare aceste mecanisme de control al calității actului medical.

”Astăzi un conducător de instituție are la dispoziție suficiente mecanisme și pârghii pentru ca să poată asigura controlul calității. Aveți Consiliul Calității, pe care trebuie să-l instituiți și să fie funcțional, aveți Auditul medical intern, care poate interveni imediat, aveți Protocoale Clinice Naționale, pe care medicii trebuie să le implementeze corect. Scopul nostru nu este să facem hârtii, ci ca să obținem calitate”, a adăugat Ruxanda Glavan.

Prim urmare, președintele Colegiului, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a dispus respectarea implementării integrale a actelor legislative și normative în vigoare.

În timpul ședinței a mai fost evaluată starea de control și supraveghere a maladiilor parazitare și nivelul de reorganizare laboratoarelor Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice din teritorii. De asemenea, membrii Colegiului Ministerului Sănătății au dezbătut subiectul ce ține de utilizarea corectă a dispozitivelor medicale și implementarea obligatorie a managementului acestor utilaje.

Ministerul Sănătății organizează periodic ședințe cu membrii Colegiului său, cu scopul de a discuta cele mai actuale probleme existente în sistemul sănătății și a veni cu politici, care să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale prestate populației.

 

 

Maria Roșca

Share