Radvan și Odstalko au donat partidului mai mult decât au

Radvan și Odstalko au donat partidului mai mult decât au

Marina Rădvan și Vladimir Odnostalko de la PSRM, membri activi ai organizației de tineret ai formațiunii, nu au obținut niciun venit în ultimii doi ani, însă au donat sute de mii de lei partidului ce i-a făcut deputați, scrie moldovacurata.md.

Marina Rădvan este, probabil, cel mai tânăr deputat din istoria Republicii Moldova, întrucât a acces în Parlament la vârsta de 23 de ani. În lista de candidați a Partidului Socialiștilor (PSRM) ea figurează ca actriță. Deputata este cunoscută presei prin participarea la diferite proteste împreună cu ”Garda Tânără”, adică organizația de tineret a Partidului Socialiștilor, iar o fotografie care a scandalizat opinia publică a făcut-o cunoscută pe deputata socialistă încă în campania electorală. În ea Marina Rădvan apare într-un cerc de prieteni, în costum de baie, având înscris pe piept un mesaj mai puțin decent. Ulterior, ea le-a spus jurnaliștilor că poza ar fi fost trecută prin fotoshop și a refuzat să o comenteze.

Declarația sa de avere este ”curată” de sus până jos. Marina Rădvan nu a avut până acum un loc de muncă, dacă e să credem declarației, și singura ”bogăție” a sa este o cotă de 1/3 dintr-un apartament în Chișinău. Chiar dacă declară că nu a obținut niciun venit în ultimii doi ani, Marina Rădvan figurează în rapoartele financiare ale PSRM ca unul dintre donatori. Ea ar fi cotizat în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie cu 80 de mii de lei în luna octombrie şi cu alte 85 700 de lei în luna noiembrie. În raportul financiar al partidului se spune că donatoarea este studentă şi că a obţinut aceşti bani din munca prin cumul.

Solicitată de Moldova Curată să spună de unde are această sumă de bani (în total 165 700 de lei), Marina Rădvan a spus că nu ea ne poate răspunde la această întrebare, ci responsabilul de finanțele partidului, Corneliu Furculiță. ”Din punct de vedere al economiilor personale ea putea să obțină acești bani printr-o anumită cale într-o perioadă anterioară, care nu necesita să facă declarații. Puteau fi moșteniri, donații. În ultimii doi ani ea nu a obținut venituri care trebuia să le declare, dar economiile a decis, a socotit de cuviință, a le dona partidului și, corespunzător, a ocupt un loc în lista de candidați, a obținut statutul de deputat, a activat, fata merită. Sau nu e așa?”, ne-a explicat imediat deputatul Corneliu Furculită.

Colegul de partid al Marinei Rădvan, Vladimir Odnostalko (30 de ani), a devenit și el deputat, fiind membru al Gărzii Tinere a Partidului Socialiștilor și participând la manifestațiile antiguvernare sau împotriva acțiunilor Primăriei Chișinău organizate de această formațiune. În lista electorală a PSRM el ocupă poziția cu nr. 22, iar în documentele depuse la Comisia Electorală Centrală figurează ca psiholog de profesie, dar șomer. Respectiv, în declarația depusă la CEC el nu indică niciun venit în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, numele lui Vladimir Odnostalko apare și el în rapoartele financiare ale PSRM, precum că ar fi donat de trei ori sume mai mari de 80 de mii de lei. Astfel, pe 11 noiembrie 2014 el ar fi donat 80 500 de lei, iar 10 zile mai târziu, pe 21 noiembrie 2014, a donat alte două sume mari – 87 500 de lei și 85 600 lei. În total, Vladimir Odnostalko a contribuit la caznaua partidului cu 253 600 de lei. Nu l-am putut găsi ca să îl întrebăm de unde are banii, însă ne-a răspuns tot Corneliu Furculiță, responsabil de banii PSRM. ”Probabil că situația e similară cu cea a Marinei Rădvan. Bănuiesc că Vladimir Odnostalko nu a realizat venituri care trebuiau declarate în acești ani, dar a avut venituri în anii precedenți”, ne-a spus Corneliu Furculiță.

moldovacurata.md

Share