Promo-LEX: Alegerile reprezintă procesul prin care fiecare cetățean acordă votul de încredere viitorului Guvern

Promo-LEX: Alegerile reprezintă procesul prin care fiecare cetățean acordă votul de încredere viitorului Guvern

Astăzi, 5 februarie este marcată Ziua Internațională a Alegerilor. Cu această ocazie Asociația Promo-LEX felicită cetățenii Republicii Moldova, dar și rețeaua de observatori a Efortului de Monitorizare pentru implicare activă și responsabilitate civică.

Pavel Postica, șeful Efortului de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare 2014 a transmis următorul mesaj: „Alegerile reprezintă procesul prin care fiecare cetățean acordă votul de încredere unui concurent electoral și implicit viitorului Guvern! Participarea amplă a alegătorilor în procesele electorale sporește credibilitatea guvernării, dar implică și o responsabilitate mai mare din partea celor aleși. Cetățeanul informat, implicat activ în viața socială și preocupat de problemele societății, va fi întotdeauna conștient de decizia pe care o ia în cabina de vot.”

Menționăm că experiența Asociației Promo-LEX în monitorizarea proceselor electorale din Republica Moldova a început prin implicarea a 7 observatori în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în regiunea transnistreană, urmând apoi monitorizarea tuturor proceselor electorale care au avut loc până în prezent:
• Alegerile Parlamentare Anticipate din 29 iulie 2009;
• Referendumul Republican Constituțional din 5 septembrie 2010,
• Alegerile Parlamentare Anticipate din 28 noiembrie 2010;
• Alegerile Locale Generale, 5 iunie 2011;
• Alegerile Locale Noi: 15 noiembrie 2009, 16 mai 2010, 19 mai 2013, 10 noiembrie 2013, 11 mai 2014;
• Alegerile Parlamentare, 30 noiembrie 2014.
Reamintim că Asociația Promo-LEX este de asemenea membră la:
• Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte;
• Reţeaua Europeană de Organizaţii de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO, 2009);
• Reţeaua Globală de Observatori Electorali Interni (GNDEM, 2010);
• Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice, membră-fondatoare (EPDE, 2013).

În această perioadă, observatorii Promo-LEX și-au îmbogățit experiența participând și la monitorizarea scrutinelor la nivel internaţional (Georgia, Ucraina, Norvegia, Estonia, Germania, Kosovo, Macedonia și România).

Ziua Internaţională a Alegerilor este sărbătorită anual în prima zi de joi a lunii februarie și a fost instituită pentru prima dată în 2005 la iniţiativa Conferinţei Globale a Oficialilor Electorali, desfăşurată în Ungaria.

Doina Secrieru

Share