Proiectului de construcție a punctului de trecere Palanca, lansat
Tudor Balițchi, Directorul general al Serviciului Vamal, ieri, 27 mai, a participat la lansarea Proiectului de construcție a punctului de trecere Palanca pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, în cadrul evenimentului public de o importanță majoră pentru RM și UE a avut loc lansarea Proiectului de construcție a punctului de trecere al frontierei Palanca, care marchează o etapă importantă în dezvoltarea cooperării transfrontaliere între autoritățile din RM și Ucraina.
La acest eveniment mult așteptat au participat conducerea SV, ambasadori, reprezentanții Delegației UE în RM, experți EUBAM, colegi de la Serviciul Fiscal și Serviciul de Grăniceri ai Ucrainei.
În cadrul evenimentului a fost dat start lucrărilor de construcție care vor transforma Palanca într-un punct de trecere modern, cu infrastructura total renovată și condiții care corespund standardelor europene.
Este de remarcat că Proiectul nu se limitează doar la construcție, dar prevede și implementarea celor mai performante mecanisme de cooperare transfrontalieră printre care – control comun.
Mai mult, control comun este deja funcțional în alte 4 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene și s-a adeverit a fi, fără îndoială, cel mai eficient mod de management al hotarelor.
De menționat, că colaborarea vamală între autoritățile de frontieră dintre RM și Ucraina a devenit un eficient mod de management al hotarelor.
Control comun, care se preconizează a fi aplicat la punctul de trecere a frontierei Palanca, în esența înseamnă controlul de frontieră mai rapid și mai eficient.
Mijloace de transport se vor opri doar odată, conform principiului de singură oprire.
Informația necesară vămuirii va fi procesată în comun, de asemenea analiza riscurilor va putea fi realizata cu eforturi conjugate. Echipamentul de control va fi utilizat la necesitate de asemenea împreună în scopul accelerării traficului de bunuri și mijloace de transport.
Concomitent colegii din autoritățile de frontiera din cele două părți, vor împărtăși din experiență și vor perfecționa în comun tehnici de lucru, devenind mai performanți în prevenirea traficului ilicit. Totodată lucrul în echipă va contribui și la consolidarea eforturilor și promovarea transparenței în activitate, ori acești factori sunt deosebit de importanți pentru alinierea la standardele europene.
Grație controlului comun în condiții moderne, sunt planificați indici de performanța pe măsură. Astfel, durata traversării frontierei se va reduce cel puțin la jumătate. De asemenea, cel puțin de două ori va spori eficiența controlului și a măsurilor de facilitare a traficului transfrontalier.
Așteptările de la construcția postului Palanca, sînd legate de punerea în aplicare a celor mai avansate practici cu sprijinul și suportul partenerilor europeni.
În discursul său, Directorul General al SV, Tudor Balițchi,a remarcat că SV este pe deplin angajat în implementarea cu succes a acestui Proiect, care nu se limitează doar la construcție, dar prevede și implementarea celor mai performante mecanisme legate de perfecționarea controlului comun și punerea în aplicare a celor mai avansate practici avînd la bază experiența și suportul experților din UE.
Totodată, Tudor Balițchi și-a exprimat convingerea, că cel mai important este faptul, că tot ce se va construi în Palanca va servi în primul rînd cetățenilor, care vor fi principalii beneficiari ai investițiilor ce vin din partea UE și a Guvernului RM.
În acest sens, Conducerea Serviciului Vamal a adus sincere mulțumiri partenerilor din UE în RM, EUBAM, Progamului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în RM pentru sprijinul acordat în promovarea și imlplementarea acestui proiect, totodată menționînd o apreciere considerabilă față de asistența UE în finanțarea acestui Proiect important.
În cadrul acestui eveniment public a fost pusă prima piatră de temelie a noului punct de trecere a frontierei Palanca, care în final, cu siguranță va deveni un punct de trecere modern, cu infrastructura total renovată, condiții care corespund standardelor europene.
Mihaela Rotari