Proiectul Legii privind procuraturile specializate, înaintat Executivului spre aprobare

Proiectul Legii privind procuraturile specializate, înaintat Executivului spre aprobare

Ministerul Justiției a înaintat Executivului spre aprobare, în şedinţa de astăzi, proiectul Legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate: Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acestea vor avea buget separat, sedii noi și o organigramă distinctă, cu împuterniciri speciale.

Procuraturile specializate vor fi localizate în municipiul Chișinău, iar oficii teritoriale sau reprezentanţe în teritoriu vor putea fi înființate de către Procurorul General, la propunerea procurorului-şef al procuraturii specializate, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Conform aceleiași proceduri se va stabili și modifica structura lor.

Conform organigramei, vor fi prevăzuți în statele de personal maxim 50 de procurori, 40 de consultanți ai acestora, 31 de ofițeri (20 – de urmărire penală, 11 – de investigații), 10 specialiști, 7 angajați în structura personalului tehnic și administrativ.

Potrivit inițiativei legislative, procurorii din cadrul procuraturii specializate sunt independenţi procesual, fiind conduși de procurorul-şef, ajutat de un adjunct ori, după caz, de adjuncți. Procuratura specializată va fi o entitate independentă în cadrul Procuraturii, cu un buget separat, administrat de către procurorul-şef al procuraturii specializate.

Fiecare procuratură specializată va dispune de pagină web oficială, va avea o unitate de informare şi comunicare cu mass-media, iar activităţile economico-financiare, administrative, de secretariat și arhivă vor fi asigurate de subdiviziunile interne corespunzătoare din cadrul acesteia.

Ofițerii de urmărire penală, cei de investigații și specialiștii care urmează să activeze în procuratura specializată, în procesul de selectare, vor fi supuși testării aptitudinilor psihologice pentru exercitarea atribuţiilor şi verificării la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Amintim că, în luna aprilie 2016, subiectul procuraturilor specializate a fost în dezbateri publice la Ministerul Justiției, cu sprijinul Uniunii Europene – „Suport în coordonarea proiectului de susținere al investigațiilor pre-judiciare, urmăririi penale și apărării” și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.

Noua Lege cu privire la Procuratură a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 martie 2016 și va intra în vigoare pe 1 august curent. Crearea unei Procuraturi funcționale, independente, autonome și transparente este o prioritate a guvernării actuale, fiind un element indispensabil dintr-un sistem de justiție echitabil, efectiv și eficient.

Maria Roșca

Share