Proiectele legislative de susținere a producătorilor agricoli vor fi introduse în circuitul legislativ

Proiectele legislative de susținere a producătorilor agricoli vor fi introduse în circuitul legislativ

Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, urmează a fi introduse în circuitul legislativ în această săptămână.

La ședința Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, prezidată de Speakerul Andrian Candu, au fost discutate propunerile agricultorilor în vederea redresării situației în domeniu. La discuții au mai participat Ministrul Finanțelor Anatol Arapu și Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin.

Deputații propun modificarea cadrului juridic prin instituirea unui consiliu de observatori, cu participarea agricultorilor, care va monitoriza alocarea de fonduri agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. În acest sens, a fost elaborat proiectul de Hotărâre cu privire la asigurarea transparenței în gestionarea mijloacelor financiare a proiectelor naționale și de asistență externă în domeniul agricol. Potrivit proiectului, Guvernul va modifica actele sale normative ce țin de implementarea programelor naționale în domeniul agricol, cu includerea în organele ce gestionează mijloacele financiare a reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv ramurale, a producătorilor agricoli pentru a monitoriza respectarea prevederilor legale de gestionare a banilor. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

De asemenea, se propune, începând cu 1 ianuarie 2015, cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură. Pentru a evita evaziunile fiscale, Ministerul Finanțelor a propus ca veniturile obţinute de la comercializarea producţiei de fabricaţie proprie din fitotehnie şi zootehnie ale agenţilor economici să constituie cel puţin 75 % din totalul veniturilor. Totodată, în vederea aplicării eficiente a legislației, Ministerul solicită aprobarea unui clasificator al activităților conexe pe care le pot desfășura întreprinderile agricole.

Parlamentarii mai propun, printr-o inițiativă legislativă, completarea Codului fiscal în vederea aplicării ratei reduse de TVA de 8% pentru toate produsele agricole.

Discuțiile din cadrul ședinței au vizat și proiectul de lege privind introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru carne, lapte, ouă, fructe, legume și ciuperci proaspete nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori.

Ministrul Finanțelor Anatol Arapu a anunțat că deocamdată autoritățile n-au identificat surse pentru a majora Fondul de subvenționare în agricultură. Potrivit Ministrului, finanțările externe au fost blocate, iar respectivul subiect ar putea fi reexaminat după reluarea discuțiilor cu FMI.

”Odată cu învestirea noului Guvern, vom reveni la rectificarea bugetului de stat, vom analiza și economiile făcute de instituțiile de stat și vom decide cum să realocăm cheltuielile”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a declarat că la ședința de mâine urmează fi discutate proiectele de legi referitoare la crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori și a metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere.

385A1352 385A1376 385A1398 385A1428

Doina Secrieru

 

Share