Programul de securitate cibernetică, prezentat la Moldova ICT Summit 2015

Programul de securitate cibernetică, prezentat la Moldova ICT Summit 2015

 Startul Moldova ICT Summit 2015 a fost dat, astăzi, 29 aprilie, de sesiunea ministerială consacrată securității cibernetice. În prezența conducerii Parlamentului și Guvernului, ambasadorilor, experților, profesioniștilor IT, partenerilor de dezvoltare, reprezentanților  mediului academic și ai societății civile, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a propus pentru discuții publice proiectul Programului de securitate cibernetică.

”Noile tehnologii facilitează procesele de dezvoltare, dar ne expun și la o gamă nouă de riscuri de securitate. În lume, pierderile în urma atacurilor cibernetice se află în permanentă creștere și au atins în 2013- 298 de dolari. Pentru a preveni și reduce aceste riscuri, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a elaborat proiectul Programului privind asigurarea securității cibernetice”, a informat Pavel Filip.

Proiectul prevede un complex de acțiuni pentru siguranța procesării, circulației, stocării, păstrării și accesibilității datelor în spațiul digital.” Ne așteptăm ca în următoarele câteva săptămâni să avem un proces de dezbateri publice eficient, să reușim să atragem și expertiză externă pentru a aprecia profunzimea și calitatea măsurilor propuse și în perioada următoare, să prezentăm acest proiect Guvernului pentru aprobare”, a accentuat ministrul Pavel Filip.

Lansarea pentru discuții publice a documentului a fost salutată de oficialii prezenți la Summit. ”Evenimentul este de o importanță deosebită, iar domeniul TIC ar putea contribui esențial la o dezvoltare economică calitativă și rapidă a Republicii Moldova. Ne propunem să dezvoltăm tehnologiile informaționale la nivel de stat și în decurs de un an să implementăm e-parlamentul”, a declarat Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Sectorul TIC se dezvoltă cu pași rapizi. În 2014 acest domeniu a înregistrat o creștere de 2,4% , constituind 8% din PIB și are capacitatea de a avansa, consideră Prim-ministrul Chiril Gaburici. ”MTIC a venit cu inițiative foarte bune pentru a face sectorul TIC mai competitiv și mai flexibil. Între acestea, programul de management al spectrului de frecvențe radio, implementarea neutralității tehnologice, iar astăzi, examinăm în ședință de Guvern proiectul Legii privind parcurile IT”, a concretizat Premierul.

Și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova apreciază eforturile MTIC pentru asigurarea unui spațiu digital sigur și inofensiv, specificând importanța și  actualitatea unei abordări sistemice și complexe.

La Moldova ICT Summit participă peste 1000 de persoane, care pe parcursul a două zile, 29-30 aprilie discută problemele TIC în cadrul a șase sesiuni tematice:ICT4Development, ICT4Entrepreneurs, ICT4Education, ICT4Business, ICT4Society, ICT4Professionals.

Moldova ICT Summit se desfășoară în fiecare primăvară, pentru al 15-lea an consecutiv, debutând în formatul Expoziției anuale ComInfo și Conferinței tehnico-științifice BIT+. Din 2009 acesta a fost reformatat în Moldova ICT Summit și este organizat de MTIC în comun cu Asociația companiilor private din domeniul TIC și în colaborare cu partenerii de dezvoltare.

 

Mihaela Rotari

Share