Producătorii autohtoni, vizitați de mai mulți oficiali străini
În conformitate cu agenda desfășurării Conferinței Internaționale științifico-practică cu genericul „Mediul și schimbarea climei – de la viziune la acțiune” pe data de 6 iunie, colaboratorii Ministerului Mediului și reprezentanții partenerilor de la Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Guvernul Suedez, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Facilitatea Globală de Mediu, Asociaţia Naţională din Republica Moldova pentru deşeuri solide “Moldswa” și-au propus un itinerar prin mai multe gospodării din s.Brăviceni, finalizînd cu vizitarea mănăstirii „Curchi”.
Primarul localității Brăviceni, Vladimir Cociorva a vorbit experților de mediu despre succese și suportul obținut din partea Guvernului Republicii Moldova, de granturile acordate de Guvernul Poloniei, de care au beneficiat 28 de agenți economici, de mai multe granturi sociale și de mediu, inclusiv de la Fondul Ecologic din cadrul Ministerului Mediului al Republicii Moldova.
Prima vizită a fost la gospodăria țărănească Dumitru Caraman din satul Brăviceni, raionul Orhei. Acesta se ocupă de creșterea tomatelor și castraveților, utilizând preponderent metode organice de cultivare, legumele fiind aromate și suculente. În activitate este antrenată toată familia care cultivă plantele în seră pe o suprafață de 30 de ari. O plantă produce cca 10 kg de roșii, dacă se respectă toate tehnice de îngrijire.
A doua vizită a avut loc la întreprinderea de creștere a iepurilor de casă din satul Brăviceni. Realizând ideea unei afaceri în domeniul cuniculturii, Iurie Cibotari a oferit localității Brăviceni cca 90 de locuri de muncă. Ferma de iepuri necesită cheltuieli considerabile, dar investiția se răscumpără destul de rapid, datorită faptului că iepurii sunt ușor de întreținut și au o capacitate de reproducere mare.
Următoarele vizite au fost la Întreprinderea de Producere a Brânzeturilor și Întreprinderea de Mezeluri Brăviceni. Aici se prelucrează zilnic cca 10 tone de lapte, fiind unica întreprindere din Republica Moldova care comercializează produse pe piața Rusiei. Asortimentul producției îl constituie peste 10 feluri de brânză și produse din brănză. Experții de mediu au degustat produsele, apreciindu-le ca foarte gustoase și ecologic pure.
În a doua jumătate a zilei lucrările practice ale Conferinței s-au transferat pe un cîmp plantat cu porumb și o livadă cu cireșe, unde se respectă cerințele ecologice înaintate sectorului agrar de cultivare a porumbului și dezvoltarea livezilor de cireșe. Ghidul, Dr. Gheorghe JIGAU, Directorul Centrului Republican de Pedologie Aplicataca a reiterat asupra impactului schimbărilor climei asupra solurilor, în ultimii 20 de ani secetele fiind tot mai frecvente. Acestea fac ca solurile să degradeze și să piardă capacitatea de a reține umezeala. În plan demonstrativ participanții Conferinței au vizitat Gospodăria „VindexAgro”. Aici, urmând instrucțiunile Centrului Național de Protecție a Solurilor se obține la hectar cca 10 tone de porumb, 7-8 tone de orz, 6-8 tone de grâu, 3 tone de floarea-soarelui. Aplicând tehnologiile conservative s-au micșorat cheltuielile pentru prelucrarea solului. Aratul se efectuează o dată la 4 ani.