Problemele din sectorul de apă, discutate pe larg

Problemele din sectorul de apă, discutate pe larg

Vineri, 14 august 2015, Ministerul Mediului a organizat o ședință de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Asociației „Moldova Apă-Canal”, Agenției „Apele Moldovei” și AAPL de nivelul I și II din 11 raioane, care au contractate credite internaționale pentru reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare. Ședința a fost moderată de către ministrul Valeriu Munteanu, care a subliniat importanța sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare pentru dezvoltarea economică a țării, precum și necesitatea soluționării problemelor stringente cu care se confruntă companiile de apă.

În cadrul întrunirii s-a discutat despre problemele de rambursare a creditelor, apărute în urma devalorizării monedei naționale precum și alte probleme cu care se confruntă companiile de apă din raioanele Ceadâr-Lunga, Leova, Orhei, Hâncești, Florești, Soroca, Cahul, Ștefan Vodă, Căușeni, Ungheni, mun. Bălți ș.a.

Toate aceste raioane au fost implicate în proiecte internaționale finanțate de către Banca Mondială (BM) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare(BERD).
Proiecte finanțate de către Banca Mondială:
În anii 2003-2008, Banca Mondială a susținut sectorul de alimentare cu apă și sanitație, prin intermediul Proiectului pilot de aprovizionare cu apă și canalizare (PPAAC), acordând asistență financiară pentru îmbunătățirea și reformarea sectorului.
Astfel, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA) a BM a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare inițială de 8,8 mil. DST (echivalent a 12,0 mil. dolari SUA, ulterior suma debursată a fost mai mare datorita creșterii cursului DST)pentru implementarea în cadrul a 5 Regii „Apă-Canal” beneficiare si o localitate rurala (s. Corjova) a Proiectului pilot de aprovizionare cu apă și de canalizare.
În anul 2008 a fost semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și IDA în valoare de 8,6 mil. DST (inițial echivalentul a circa 14,0 mil. dolari SUA) pentru implementarea Proiectului Național de Alimentare cu Apă și Canalizare (PNAAC), care este o continuitate a Proiectului pilot.
Creditul a fost oferit pentru 4 componente:
Componenta 1: Servicii de aprovizionare cu apă și canalizare în Întreprinderile „Apă-Canal” selectate (8,0 mil. dolari SUA) urma să contribuie la îmbunătățirea acoperirii calității, eficienței și durabilității serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în 7 localități urbane selectate (Bălți, Cahul, Orhei, Soroca, Căușeni, Florești și Ungheni).
Componenta 2: Servicii de  aprovizionare cu apă în comunitățile rurale selectate(4,0 mil. dolari SUA). (Beștemac și Sărata Nouă r-nul Leova; Colibași și Văleni r-nul Cahul; Pîrîta, r-nul Dubăsari; Zahorna, r-nul Șoldănești; Sănătăuca, r-nul Florești; Năvârneți, r-nul Fălești; Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni).
Componenta 3: Fortificarea capacităților instituționale (1,0 mil. dolari SUA).
Componenta 4: Îmbunătățirea eficienței energetice (1,0 mil. dolari SUA).
Creditul a fost acordat pentru reconstrucția și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare.
Realizările în cadrul proiectului au fost următoarele:
Componenta urbană:
– 59,94 km apeduct
– 758 conexiuni noi (2 648 beneficiari)
– 8 557 conexiuni reabilitate (28 287 beneficiari)
– 7,67 km canalizare (aprox. 30 000 beneficiari)
Componenta rurală:
– 149,55 km apeduct
– 4 316 gospodarii conectate (15 362 beneficiari)
 MG 0544-3Proiectul „Program de dezvoltare a companiilor de apă”, susținut de BERD, BEI (Banca Europeană de Investiții) și FIV (Fondul de Investiții pentru Vecinătate).
Acest proiect este în proces de finalizare (decembrie 2015), se implementează în baza Acordului de Împrumut încheiat între BERD și Republica Moldova în anul 2011, care a oferit un credit de 10,0 mln Euro, (total proiectul de 30 mln Euro, dintre care 10 mln – BERD, 10 mln – BEI și 10 mln – FIV).  companiilor de apă din raioanele Ceadâr-Lunga, Leova, Orhei, Hâncești, Florești și Soroca.
Creditul a fost acordat pentru reconstrucția și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare precum și pentru restructurarea întreprinderilor și extinderea activităților la nivel regional.
Plata creditului s-a început din decembrie 2013 și va dura până în iunie 2025, cu achitarea anuală în două tranșe, pe 19 iunie și 19 decembrie a fiecărui an. Rata dobânzii este de 1% + EuroLIBOR – care poartă un caracter flotant.
Condițiile impuse de către BERD au fost următoarele:
– Reorganizarea companiilor de apă din Întreprinderi Municipale în Societăți pe Acțiuni;
– Semnarea contractelor de Împrumut Subsidiar cu Ministerul Finanțelor;
– Crearea Unităților de Implementare la nivel local;
– Ajustarea tarifelor conform graficului stabilit în Acordul de Împrumut;
– Deschiderea unui cont de rezervă pentru deservirea datoriei;
– Trecerea de la sistemul contabil național la cel internațional (IFRS);
– Prezentarea rapoartelor conform Acordului de Împrumut, etc.
Proiectul este susținut de 2 consultanțe internaționale, Companiile EPTISA și SWECO, suport pentru unitățile de implementare în fiecare raion.
Realizările în cadrul proiectului au fost următoarele:
– 570 km apeduct;
– 18 158 conexiuni (54 474 cetățeni);
– 118,8 km canalizare;
– 4 998 conexiuni (14 994 cetățeni);
Pentru companiile de apă achiziționate tehnică IT, echipamente de laborator, mașini și utilaje, etc.
În finalul ședinței, ministrul mediului a asigurat AAPL despre disponibilitatea Ministerului Mediului de a susține și de a întreprinde măsurile necesare pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă companiile de apă pentru a nu admite intrarea instituțiilor date în incapacitatea de rambursare a creditelor și pentru a continua dezvoltarea acestora. MG 0539 1

 

Mihaela Rotari

 

Share