Prioritatea strategică a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și în anul 2016 – dezinstituţionalizarea
Dezinstituţionalizarea reprezintă procesul de înlocuire a îngrijirii rezidenţiale cu reintegrarea în familie sau plasarea în servicii sociale alternative, care are drept obiectiv incluziunea socială a acestora. Procedura de dezinstituţionalizare este diferită în funcţie de vârsta beneficiarilor (copii şi adulţi) şi în funcţie de tipul serviciului social recomandat.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) coordonează activitatea a două instituții sociale rezidențiale pentru copii: Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (băieți) din or. Orhei și Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) din or. Hîncești.
La 27 mai 2008, MMPSF a semnat un Memorandum de înţelegere cu partenerii proiectului „Iniţiativa Comunitate Incluzivă: Moldova (C4A-MD)” care prevede dezvoltarea cadrului normativ şi crearea serviciilor sociale comunitare pentru relocarea (dezinstituţionalizarea) persoanelor cu dizabilităţi din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din or. Orhei. Perioada implementării proiectului este prevăzută pentru anii 2009-2016. Partenerii proiectului sunt Open Society Mental Health Initiative (OSMHI, Budapesta), Fundaţia Soros Moldova, Keystone Human Services International (KHS, SUA), Keystone Human Services International Moldavian Association (KHSMA) şi Hope and Homes for Children (HHC, Marea Britanie).
Scopul proiectului este de a contribui la reformarea sistemului de îngrijire și protecție socială a persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale a acestora.
Totodată, menționăm că în anul 2015, Keystone Human Services International Moldavian Association (KHSMA) a realizat evaluarea situației beneficiarilor Casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) din or. Hâncești, axată pe evaluarea beneficiarilor și identificarea formelor adecvate de protecție, evaluarea personalului, a activității economico-financiare a instituției, precum și a patrimoniului.
De asemenea, evaluarea vizată a fost efectuată în scopul unei ulterioare conlucrări privind dezinstituționalizarea beneficiarilor instituției vizate, precum și oferirea suportului și asistenței necesare familiilor acestora și autorităților publice locale în contextul reintegrării sociale a beneficiarilor și dezvoltării serviciilor sociale comunitare adresate copiilor cu dizabilități severe.
În baza raportului efectuat de către AO Keystone a fost elaborat un plan de reorganizare a Casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) Hîncești.
Menționăm că evaluarea situației beneficiarilor Casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale (băieți) Orhei a fost realizată în anul 2012. La 1 ianuarie 2015, în Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) Hîncești erau plasați 316 beneficiari, iar în Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (băieți) Orhei – 215 persoane. Pe parcursul anului 2015, din instituțiile sociale pentru copii au fost dezinstituționalizați 20 de beneficiari, dintre care 8 băieți și 12 fete.
Din cei 20 de beneficiari: 6 beneficiari (4 băieți și 2 fete) au fost plasați în serviciul social Casa comunitară din s. Baimaclia, r. Cantemir, 2 băieți au fost plasați în serviciul social Locuință protejată din com. Lăpușna, r. Hîncești, 2 băieți au fost reintegrați în familia extinsă, 4 fete au fost reintegrate în familia biologică, 6 fete au fost plasate în serviciul social prestat de Fundația „Casa mea” din s. Căpriana, r. Strășeni.
Procesul de dezinstituţionalizare şi plasament al adulţilor, la fel se realizează în 2 etape, respectiv: (1) dezinstituţionalizarea persoanei şi (2) plasarea acesteia în servicii sociale comunitare de alternativă sau reintegrarea în familie.
Dezinstituţionalizarea este un proces anevoios şi de lungă durată, fapt confirmat şi de statistica înregistrată la acest capitol. Astfel, pe parcursul anilor 2005 – 2015, au fost dezinstituţionalizaţi 210 beneficiari din cadrul celor 4 internate psihoneurologice din ţară (Bălţi, Cocieri, Brânzeni, Bădiceni). Actualmente, în aceste internate se află 1602 beneficiari. Pe parcursul anului 2015 au fost dezinstituţionalizaţi 11 beneficiari. Dintre aceştia, 4persoane au fost integrate în familie, 2 persoane au fost plasate în locuinţe protejate, iar 5 persoane au fost plasate în alte servicii alternative.
Autoritățile reiterează că, deşi există angajament național și eforturi în realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități şi R. Moldova a avansat în realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, crearea şi dezvoltarea unui sistem eficient de îngrijire comunitară este o sarcină dificilă.