Principiile agriculturii ecologice, discutate la MAIA

Principiile agriculturii ecologice, discutate la MAIA

Astăzi, 24 iunie, la Minister, şi-a ţinut lucrările Seminarul cu tematica „Principiile agriculturii ecologice/conversia la agricultura ecologică”, realizat în cadrul Programului de Parteneriat EaP GREEN, finanţat de Comisia Europeană şi alţi parteneri de dezvoltare.

Programul Naţiunilor Unite pentru mediu (UNEP), conduce o iniţiativă de promovare a agriculturii ecologice în regiunea Parteneriatului Estic, cu accent pe Moldova, Armenia şi Ucraina.

Participanţii la seminar, producători şi exportatori de produse agricole ecologice din Moldova, au fost salutaţi de managerul proiectului, Viorel Gherciu, care a făcut o prezentare la temă, menţionînd  obiectivele proiectului.

În luarea sa de cuvânt, Iurie Senic, şeful Serviciului Producţie Ecologică şi Produse de Origine, din cadrul Ministerului agriculturii şi industriei alimentare, a prezentat politica agricolă generală şi condiţiile privind agricultura ecologică în Republica  Moldova.

Despre relaţia culturilor şi rolul culturilor leguminoase în agricultura ecologică, a vorbit profesorul Gh. Jigău, de la Centrul Republican de Pedologie Aplicată.

În continuarea lucrărilor, au fost tratate teme precum: elaborări noi în domeniul metodelor ecologic inofensive în protecţia plantelor; procedura de certificare a produselor agroalimentare ecologice; identificarea ideii optime  de afaceri în agricultura ecologică; planificarea afacerii în agricultura ecologică, precum şi surse de finanţare a afacerii în domeniu.

Au urmat discuţii, întrebări şi răspunsuri.
Organizatorii evenimentului şi-au propus să  atragă o dată în plus atenţia societăţii asupra  importanţei pe care trebuie să o atribuim „agriculturii ecologice”, sau, similar  ,,agriculturii organice/ biologice”. A fost subliniat  rolul   acestui sistem de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Scopul principal, de asemenea, adus în evidenţă,  constă în a produce produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.
Bineînţeles că, pentru fermierii mici şi mijlocii, agricultura ecologică, în special, poate fi o soluţie, care să îi ajute să-şi exploateze pământul cu un profit mai mare, dar şi pentru a-l proteja, aplicînd tehnici agricole specifice agriculturii bio.

 

Maria Roşca

Share