Primul succes al eforturilor de consolidare a dialogului cu UTA Găgăuzia

 Primul succes al eforturilor de consolidare a dialogului cu UTA Găgăuzia

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a convocat ieri o ședință de lucru pe marginea proiectului legii cu privire la Procuratură. Discuțiile au vizat identificarea soluțiilor și ajustarea proiectului în conformitate cu prevederile Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.

 La ședință au participat reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei, în frunte cu Președintele Dmitrii Constantinov, Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi, experți internaționali.

 Principalele subiecte asupra cărora au insistat participanții la ședință au vizat procedurile de selectare, numire și eliberare din funcție a Procurorului-șef al UTA Găgăuzia, inclusiv a adjuncților săi, precum și organizarea, salarizarea și competențele acestora.  

 Potrivit Președintelui Parlamentului, grație eforturilor depuse de experții internaționali și autorii proiectului, precum și în baza expertizei Comisiei de la Veneția, s-a reușit identificarea tuturor soluțiilor la problemele invocate de reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei.

 Proiectul de lege cu privire la Procuratură urmează a fi completat și remis comisiilor parlamentare spre examinare. Potrivit noilor prevederi, ajustate la statutul juridic special al Găgăuziei, Procuror-șef al autonomiei va fi selectat în baza unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, conform procedurilor stabilite în lege, împreună cu Adunarea Populară care, ulterior, va propune candidatura selectată pentru numire Procurorului General. Totodată, noul proiect de lege mai prevede ca Procurorul-șef al autonomiei să fie demis potrivit procedurilor generale, precum și salarizarea acestuia la un nivel echivalent cu procurorii municipiilor Chișinău și Bălți.

 „Exprim gratitudine colegilor din Comrat pentru faptul că, pe parcursul celor patru ședințe pe care le-am avut împreună, am reușit să găsim compromisuri la toate problemele care au fost invocate la legea Procuraturii, astfel încât statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede unele norme ce țin inclusiv de organizarea instituției Procuraturii la nivelul autonomiei, să se regăsească întru totul în noua lege a Procuraturii”, a declarat Președintele Parlamentului.

 La rândul său, Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov a menționat că, deși s-a lucrat într-un timp restrâns, au fost identificate soluții la toate chestiunile legate de respectarea prevederilor statutului special al autonomiei. „Am primit o lecție din partea colegilor. Sunt convins că dacă vom continua să lucrăm în același ritm, vom contribui la dezvoltarea unui dialog productiv”, a declarat Dimitrii Constantinov.

 Proiectul de lege cu privire la Procuratură, votat în prima lectură în Parlament la 29 mai a.c., se înscrie în eforturile autorităților de edificare a unui sector al justiției eficient, independent, transparent, profesionist și responsabil față de societate, care să corespundă standardelor europene, obiectiv asumat în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

 385A1036 385A1041 385A1094 385A1031

Mihaela Rotari

 

Share