Primul Cod deontologic al lucrătorului medical și farmacistului
Astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat primul Cod deontologic al lucrătorului medical și farmacistului. Documentul reglementează normele de conduită pe care trebuie să le respecte angajații din domeniul sănătății. Scopul Codului este de a evita erorile medicale și a oferi pacienților asistență medicală de calitate.
Potrivit Codului deontologic, lucrătorii medicali și farmaciștii trebuie să-și exercite sarcinile cu profesionalism, amabilitate și toleranță față de pacienți sau colegi. Angajații din domeniu sunt obligați să ia decizii cu prudență, astfel încât să prevină apariția complicațiilor, care pot pune în pericol viața pacienților.
Medicii sunt obligați să refuze efectuarea investigațiilor medicale, dacă periclitează sănătatea pacientului. De asemenea, ei trebuie să le ofere bolnavilor informații complete despre diagnosticul stabilit, terapiile care urmează să fie aplicate și despre riscurile și avantajele tratamentelor.
Codul deontologic mai obligă lucrătorii medicali și farmaciștii să participe cu regularitate la cursuri de instruire.
Documentul revendică din partea angajaților din domeniu să nu ia bani și daruri de la pacienți și să nu tolereze actele de corupție în cadrul instituției medicale. Codul deontologic nu admite, de asemenea, prescrierea medicamentelor în favoarea unei companii farmaceutice.
O altă prevedere importantă este raportarea, de către lucrătorii medicali și farmaciști, a erorilor medicale comise sau observate.
Activitatea lucrătorilor medicali și farmaciștilor va fi monitorizată de comitetele de bioetică, din cadrul instituțiilor medicale. Structura va supraveghea modul în care normele Codului deonotologic sunt respectate și va raporta abaterile depistate. Ulterior, administrația instituției medicale va aplica sancțiuni disciplinare sub formă de avertisment, mustrare și mustrare aspră, în baza prevederilor Codului Muncii al Republicii Moldova nr.154-XV din 28 martie 2003.
Maria Roșca
Share