Primarul de Orhei, Ilan Șor: CEC împiedică desfășurarea referendumului local privind reamplasarea pieții din Orhei

Primarul de Orhei, Ilan Șor: CEC împiedică desfășurarea referendumului local privind reamplasarea pieții din Orhei

Primarul de Orhei, Ilan Șor, și-a exprimat indignarea profundă față de poziția Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să aprobe data de desfășurare a unui referendum local în Orhei cu privire la problema reamplăsării pieței din centrul orașului într-o zonă de comerț modern și special amenajată.  În opinia primarului de Orhei, CEC, în baza unui pretext fals “împiedică exercitarea dreptului constituțional a locuitorilor orașului”.

Ilan Șor consideră că, refuzând să confirme data plebiscitului, aprobată la ședința Consiliului Municipal Orhei, Comisia Electorală Centrală depășește plenitudinea și încalcă legea. „Articolul 179 din Codul Electoral obligă CEC să stabilească data referendumului local la propunerea Consiliului municipal. Consiliul Municipal Orhei a decis să organizeze un referendum local, iar expertiza biroului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova nu a relevat nimic ilegal în această decizie. Comisia Electorală Centrală trebuia să confirme oficial data plebiscitului propusă de consiliul municipal. Dar CEC a decis să meargă pe o altă cale – întârzieri birocratice, întârzieri formale ale deciziei privind o  o problemă extrem de actuală pentru oraș și locuitorii acestuia. Reiterez: încălcând legislația. Iar atunci când o structură de stat încalcă legea, aceasta se numește nelegiuire!” a subliniat Ilan Șor, într-o declarație publicată pe o rețea de socializare.

Mai mult, Primarul de Orhei a reamintit că nu este pentru prima dată când orașul se confruntă cu atitudinea prejudiciabilă a Comisiei Electorale Centrale, menționând, exemplul retragerii din cursa electorală a candidatului din Orhei, medicul Inna Popenco. „Cum oare intenționează  Comisia Electorală Centrală să organizeze alegeri naționale în Orhei, după ce se discreditează în ochii locuitorilor orașului cu acțiunile sale nesăbuite”, – se întreabă Ilan Șor, „Nu aș vrea să cred că există un motiv de corupție în acțiunile membrilor CEC: restabilirea ordinii, în special într-un domeniu  atât de netransparent precum comerțul în piața orășenească mereu confruntă interesele cuiva”, se mai menționează în mesaj.

Potrivit Primarului de Orhei, Ilan Șor,  poziția „inexplicabilă” a Comisiei Electorale Centrale discreditează sistemul democratic al țării „Dacă ar fi nivelul de democrație din țară judecat prin acțiunile Comisiei Electorale Centrale, nimeni nu ar crede că Moldova este un stat civilizat și democratic, care a ales calea europeană de dezvoltare. Nimeni și niciodată!” se menționează în declarația lui Ilan Șor.

 

Doina Secrieru 

 

Share