Prima şedinţă de consultări în cadrul proiectului “Danube Connects” a avut loc

Prima şedinţă de consultări în cadrul proiectului “Danube Connects” a avut loc

Astăzi, 21 mai 2015, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) a organizat o şedinţă de lucru care a avut drept obiectiv consultările naționale privind prima versiune a Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 și a Studiului de Impact asupra Mediului în contextul acestui Program. În cadrul evenimentului s-a discutat despre Strategia Operațional Comun România – Republica Moldova şi, de asemenea a fost prezentat sistemul de management, control şi implementare a programului. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) a fost reprezentat la consultări de Svetlana Andrieș, șefa direcției relații internaționale și atragerea investițiilor.

Gerhard Schaumberger, şeful oficiului ADA, a menţionat că Republica Moldova se va bucura de toată susţinerea Austriei în ceea ce priveşte realizarea Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. “Totodată instituţia care o reprezint, prin proiectele care le desfăşoară nu urmăreşte altceva decât să ajute Republica Moldova să progreseze în calea ei spre apropierea de Uniunea Europeană. Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 are drept scop valorificarea oportunităţilor de dezvoltare a proiectelor transfrontaliere. Austria s-a aflat în situaţia Republcii Moldova la începutul anilor ’90, când a beneficiat de ajutorul ţărilor vecine – Italia şi Germania – pentru ca să întrunească condiţiile pentru aderare la Uniunea Europenă”, a declarat Gerhard Schaumberger.

În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va finanţa Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova, şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează. Aria programului este constituită din judeţele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați pentru România și întregul teritoriu al Republicii Moldova. Alocarea financiară a Uniunii Europene la program este de 81 mil EUR la care se adaugă co-finanţarea minimă pe care trebuie să o asigure cele două ţări, de 10% din valoarea contribuţiei UE.

Amintim că evenimentul de astăzi este suţinut financiar de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în contextul Proiectului „Danube Connects”, implementat de Ministerul Dezvăltării Regionale şi Construcţiilor și Asocierea formată din HF Advisning si CPM Consulting Group.

 

Maria Roşca

Share