Prima şedinţă a Consiliului de Observatori al Fondului de Dezvoltare Durabilă a avut loc

Prima şedinţă a Consiliului de Observatori al Fondului de Dezvoltare Durabilă a avut loc

Vineri, la Guvern, a avut loc prima şedinţă a Consiliului de Observatori al Fondului de Dezvoltare Durabilă (FDD Moldova) – o nouă instituţie publică, succesoare a Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), care, în perioada 2010 – 2015, a implementat programul „Compact” al Corporaţiei americane Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA, în valoare de 262 milioane de dolari.

În rezultatul implementării proiectelor din cadrul programului „Compact”, în Republica Moldova au fost reabilitate 96 km de drum de o calitate înaltă, de care beneficiază acum peste 300 de mii de cetăţeni din ţara noastră. De asemenea, au fost reconstruite 10 sisteme de irigare, datorită cărora a devenit posibilă irigarea a peste 13500 de hectare de terenuri agricole în zone secetoase. Pe lângă aceasta, FPM Moldova a realizat mai multe acţiuni în domeniul dezvoltării agriculturii performante şi accesului la finanţare.

Șeful adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Julie Stufft, care este membru al Consiliului de Observatori al FDD Moldova cu statut de observator,  a menţionat că programul „Compact” din Moldova a fost recunoscut de către Corporaţia Provocările Mileniului drept unul dintre cele mai de succes dintre cele 25 de programe similare, implementate în întreaga lume şi, având în vedere obiectivul Corporaţiei americane de a asigura durabilitatea investiţiilor programului „Compact”, s-a decis crearea Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova.

Preşedintele Consiliului de Observatori al FDD Moldova, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Tudor Copaci, a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de poporul american şi Guvernul SUA în modernizarea ţării noastre. Oficialul a exprimat convingerea că această colaborare va continua la fel de constructiv şi eficient, iar rezultatele acesteia vor servi drept bază pentru promovarea unui eventual program „Compact” – 2 în Republica Moldova.

Directorul executiv al FDD Moldova, Valentina Badrajan   a informat membrii Consiliului despre obiectivele Fondului pentru perioada 2016 – 2017, menţionând  că acesta îşi propune să realizeze un şir de activităţi în vederea promovării modelului eficient și capacității publice de implementare a programelor de dezvoltare economică finanțate de donatori, extinderea infrastructurii de irigare, asigurarea sustenabilității resurselor de apă, precum şi continuarea proiectelor de facilitare a accesului la finanțe pentru întreprinzători.

În cadrul şedinţei au fost examinate şi aprobate mai multe chestiuni de ordin organizatoric, inclusiv planul de achiziţii pentru următoarele 6 luni şi alte aspecte privind activitatea FDD Moldova.

Consiliului de Observatori al FDD Moldova este condus de Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, iar Guvernul SUA este reprezentat de către Șeful adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Julie Stufft.

Din componenţa Consiliului  mai fac parte persoane cu funcţii de conducere  din cadrul Ministerului Finanţelor, al Mediului, Agriculturii, precum şi reprezentanţi ai Mișcării Ecologiste din Moldova, Ligii bancherilor din Moldova şi a Camerei de Comerţ Americană din Moldova (AMCHAM).

 

Doina Secrieru

Share