Președintele RM: Vom păstra mereu vie memoria celor care au planificat şi au realizat Operaţiunea Iaşi-Chişinău

Președintele RM: Vom păstra mereu vie memoria celor care au planificat şi au realizat Operaţiunea Iaşi-Chişinău

Cu prilejul marcării celei de-a 74-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” și Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”, informează Oficial.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, la Șerpeni, a participat la ceremonia solemnă de reînhumare a osemintelor a 21 de ostași, căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

„Cu 74 de ani în urmă, în cadrul operațiunii militare strategice Iași-Chișinău, Patria noastră a fost eliberată de sub jugul fascist. Anume în acest loc, la Capul de pod de la Şerpeni, soldații Armatei Roșii, au luptat timp de patru luni pentru apărarea meleagului nostru. Nu-i vom uita nicicând pe cei care, cu prețul propriilor vieţi, ne-au eliberat țara și au adus pacea pe acest meleag. Nu vom permite nimănui să ne remodeleze istoria și să ne răpească această sărbătoare. Veşnică memorie eroilor!”, a scris Dodon.

De menționat că, de dimineață, șeful statului i-a felicitat cordial pe toţi cetățenii țării, atât cei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, cât și cei care se află la moment peste hotarele ţării, cu prilejul celei de-a 74-a aniversare a eliberării Moldovei de cotropitorii fascişti.

„Pe 24 august 1944, trupele sovietice au obținut victorie în Operaţiunea Iaşi-Chişinău şi au eliberat definitiv, după trei ani de ocupație fascistă, teritoriul RSS Moldoveneşti. Fiind cuprinsă, în tot acest timp, de teroare, jafuri şi foamete, Moldova a pierdut sute de mii de vieţi omeneşti – practic a patra parte din populaţia sa antebelică – mai mult de 50 de mii au fost duşi la munci silnice, iar circa 200 de mii au murit de foame şi boli. Înfrîngerea devastatoare suferită de trupele fasciste pe teritoriul Moldovei a avut o semnificaţie strategică enormă. Operaţiunea, supranumită de istorici „Cannes de Iaşi-Chişinău”, a lovit dur în coaliţia hitleristă, ceea ce a apropiat şi mai mult Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Poporul Moldovei este, fără îndoială, unul dintre națiunile-învingătoare. 300 de mii de compatrioți au luptat cu vitejie, pe diferite fronturi, în rândurile Armatei Roşii. Mai mult de 60 de mii dintre ei au căzut eroic pe câmpurile de luptă, iar 18 au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice. Nu vom permite nimănui să ne remodeleze istoria şi să ne declare ca fiind popor „învins”, după cum încearcă să o facă unii politicieni iresponsabili. Vom păstra mereu vie memoria celor care au planificat şi au realizat Operaţiunea Iaşi-Chişinău, a celor care au plătit cu propria viaţă  pentru eliberarea țării noastre şi au dăruit generaţiilor un cer senin deasupra capului”, a punctat Dodon.

Mihaela Rotari

Share