Președintele ICR, deschis în aprofundarea relațiilor de colaborare în domeniul culturii cu RM
Ministrul Culturii Monica Babuc a avut joi, 15 septembrie, o întrevedere cu Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte privind perspectivele de cooperare privind consolidarea dialogului cultural.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, discuțiile au vizat preponderent subiecte legate de conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, mai cu seamă ce ține de gestiunea monumentelor istorice, dar și a patrimoniului imaterial prin promovarea nominalizărilor comune “Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” și “Tehnici de confecționare a cămășii cu altiță (ia)” pentru includere în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. În context, oficialii au remarcat necesitatea conjugării eforturilor comune în vederea valorificării și promovării obiectivelor de patrimoniu.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, a vorbit despre proiectele derulate cu sprijinul Guvernului României, care prevăd restaurarea unor importante edificii culturale istorice din Republica Moldova, precum Muzeul Național de Arte din Moldova, Sala cu Orgă, dar și construcția unui nou edificiu pentru Teatrul Republican Muzical-Dramatic “B.P. Hajdeu” din Cahul, mulțumind pe această cale Guvernului României pentru grantul în valoare de 2,8 milioane euro acordat în acest sens.
La rândul său, Președintele ICR, Radu Boroianu, și-a manifestat sprijinul plenar în aprofundarea relațiilor de colaborare în domeniul culturii, notând importanța dialogului între instituțiile de cultură și demararea unor acțiuni care ar contribui la dezvoltarea domeniului culturii în Republica Moldova. În context, oficialii au vorbit despre unul dintre cele mai mari evenimente teatrale care se produce în ultimii doi ani între teatrele din România și Republica Moldova – „Reuniunea Teatrelor Naţionale”, dar și despre posibilitatea extinderii Festivalului Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu” și a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” la București, iar a Festivalului Internațional “George Enescu” la Chișinău.
De asemenea, părțile au mai discutat despre reușita desfășurării în premieră la Chișinău a Salonului Internațional de Carte ediţia a XXV-a – Bookfest, posibilitatea obținerii suportului din partea Asociației Restauratorilor Români, dar și necesitatea restaurării edificiului Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
La întrevedere au mai participat viceministrul Culturii Igor Șarov și directorul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chișinău, Valeriu Matei.