Premieră! În Moldova va fi creat Fondul pentru dezvoltarea aviației civile, cu un buget de peste 50 mil. lei

Premieră! În Moldova va fi creat Fondul pentru dezvoltarea aviației civile, cu un buget de peste 50 mil. lei

În premieră, în R, Moldova va fi creat Fondul de dezvoltare a aviației. Despre aceasta anunță Radu Bezniuc, Directorul general al Autorității Aeronautice Civile din Moldova într-un interviu acordat pentru TRIBUNA.MD.

„Este o premieră absolută de la începutul istoriei de independență a Republicii Moldova. În primul rând, este un rezultat direct al efortului comun al Guvernului în ceea ce ține de dezvoltarea ramurii.  Din 2012, în special după ce a fost semnat Acordul privind spațiul aerian unic cu UE, piața aviatică din Republica Moldova a cunoscut o evoluție spectaculoasă, înregistrând  în doar primii 3 ani o dublare a fluxului de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău”, spune Bezniuc.

Radu Bezniuc afirmă că, datorită dezvoltării în ascensiune a pieței și creșterii continue a fluxului de pasageri, s-a majorat corespunzător și venitul provenit din plățile efectuate de companii pentru activitățile de supraveghere,  efectuate de către  Autoritatea Aeronautică Civilă.
„Respectiv, aceste venituri au fost conservate, reușindu-se crearea unui excedent de peste 50 mln de lei. Sunt bani care vin din industria aeronautică a Republicii Moldova și urmează a fi utilizați pentru interesul aviației civile”, precizează el.

Bezniuc mai spune că, la prima etapă, Fondul se va axa pe crearea unei baze  solide pentru instruirea persoanelor în domeniul aviației civile, care să aibă statul de centru regional.

„Vorbesc despre pregătirea piloților, dar și despre perfecționarea inspectorilor aeronautici, cei care monitorizează respectarea tuturor cerințelor de calitate și siguranță în domeniu.  Vreau să vă spun că industria aviației civile este bazată pe respectarea strictă a unui  șir de reguli, elaborate și impuse de către organizațiile internaționale din acest domeniu cu scopul de a garanta siguranța și calitatea zborurilor. Sunt sute,  chiar mii de manuale  și instrucțiuni, care în permanență se actualizează. Iar pentru a ține pasul evoluțiilor, specialiștii atât din industrie, cât și din instituțiile de supraveghere din întreaga lume sunt obligați să facă instruirile corespunzătoare.  Crearea în Moldova a unui centru de instruire regional în domeniul aviației civile ne va asigura cu personal calificat pe deoparte, dar și va contribui la creșterea  reputației țării noastre pe plan regional”, menționează directorul general al AAC.
Radu Bezniuc mai spune că, în ceea ce ține de administrarea fondului, la moment încă sunt stabilite criteriile clare, urmând să fie luată o decizie de principiu privind destinația celor 52 de milioane de lei.

Doina Secrieru

Share