Precizările CEC referitor la insuficiența listelor de subscripție pentru referendum

Precizările CEC referitor la insuficiența listelor de subscripție pentru referendum

În contextul dezbaterilor din presă privind pretinsa insuficiență a listelor de subscripție puse la dispoziția membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor referendumului republican constituțional de modificare și completare a Constituției Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) vine cu următoarele precizări.

Pînă în prezent, CEC a eliberat grupului de inițiativă 40 mii de liste de subscripție în limba română, dintre care 32 mii de file ce conțin rubrici pentru a colecta datele de la 45 de susținători fiecare, ceea ce înseamnă 1 mln 440 mii de potențiale semnături și 8 mii de file bilingve a cîte 40 de rînduri fiecare, ceea ce reprezintă un potențial de 320 mii de semnături. Per total, la dispoziția membrilor grupului de inițiativă se află, în prezent, 40 mii de liste de subscripție cu un potențial de colectare a 1 mln 760 mii de semnături, ceea ce înseamnă că fiecărei din cele 4 întrebări propuse pentru referendum îi revine potențial cîte 440 mii de semnături.

În conformitate cu prevederile art.141 din Constituția Republicii Moldova și art.144 din Codul electoral, pentru inițierea referendumului republican constituțional, efecte juridice în sensul declanșării procedurii de inițiere a referendumului produce un minim de 360 mii de semnături pentru fiecare întrebare propusă. Mai mult decît atît, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de întocmire, autentificare, prezentare şi verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 2682 din 1 octombrie 2014, Comisia va verifica autenticitatea semnăturilor colectate în limita numărului mai sus indicat (360 mii). Semnăturile colectate peste plafon nu sunt supuse verificărilor și nu produc efecte juridice.

În activitatea sa, CEC se conduce de principiul eficientizării cheltuielilor bugetare. De menționat că activitatea legată de colectarea semnăturilor pentru un potențial referendum nu a fost planificată de Comisie la stabilirea devizului său de cheltuieli. Respectiv, finanțarea acestei activități se realizează din mijloace economisite la alte capitole.

În prezent, în procedura CEC se află un demers din partea grupului de inițiativă respectiv, prin care se solicită suplinirea numărului de liste de subscripție. CEC a dispus tiparul a încă 10 mii de file (cîte 2500 pentru fiecare chestiune preconizată a fi supusă referendumului), iar aceasta ar însemna un potențial de colectare a încă 400 mii de semnături.

Totodată, constatăm că, în aceste condiții, la dispoziția grupului de inițiativă se vor afla 50 mii de liste de subscripție, cu o capacitate totală de colectare a 2 mln 160 mii de semnături ori 540 mii de potențiale înscrieri pentru fiecare întrebare supusă plebiscitului, cu depășire de 50 la sută a pragului necesar stabilit de lege.

 

Doina Secrieru

Share