Pompierii din RM au beneficiat de Proiectul moldo-ceh privind îmbunătățirea capacităților operaționale

Pompierii din RM au beneficiat de Proiectul moldo-ceh privind îmbunătățirea capacităților operaționale

În perioada 3 – 5 martie, la Chișinău, se desfășoară vizita delegației Ministerului de Interne al Republicii Cehe, condusă de viceministrul pentru afaceri financiare, strategii și fonduri UE, Jiri Zmatlik.

Delegația Cehă este formată din Ambasadorul Republicii Cehe în RM, excelența Sa, Jaromir Kvapil, Șef adjunct al Direcției generale, Departamentul de pompieri al MAI al Republicii Cehă, Josef Slavik și directorul Deprtamentului management operațional, colonel, Josef Slavik.

Scopul vizitei este prezentarea rezultatelor finale a Proiectului comun ODA moldo-ceh (Asistență pentru Dezvoltare): “Îmbunătățirea capacității operaționale și abilităților profesionale ale pompierilor din Republica Moldova”.

Astfel, în cadrul întrevederii ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, a mulțumit oaspeților pentru un suport continuu, dotările menite să asigure nivelul serviciilor publice acordate, precum și ajutorul primit pe linia migrației și azilului.

„Suportul pe care îl acordă Republica Cehă în particular și UE în special, este de un real folos în activitatea pe care o defășoară MAI. Datorită sprijinului pe care îl oferiți, încercăm să îndeplinim cerințele stabilite în acquis-ul comunitar, inclusiv în domeniul afacerilor interne.”, a remarcat ministrul de Interne, Oleg Balan.

La rândul său, Jiri Zmatlik, și-a exprimat speranța că relațiile reciproce se vor aprofunda în continuare, iar realizarea unor proiecte noi, va avea același succes pe care l-a  avut proiectul ODA, specificând totodată că RM este percepută ca un partener căruia Republica Cehă este gata să ofere tot sprijinul necesar pentru aderarea la UE.

În context, Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Mihail Harabagiu, a menționat că apreciază colaborarea moldo-cehă, care este una fructuoasă, specificând că la momentul actual 125 de angajați al SPCSE au beneficiat de instruiri desfășurate în Cehia, iar donația noului container de fum și temperatură va contribui la profesionalizarea angajaților și ca rezultat la ridicarea nivelului serviciilor prestate cetățeanului.

În cadrul întrevederii, au fost discutate și rezultatele colaborării părților pe segmentul migrației și azilului, în special colaborarea în aspectele de readmisie și combaterii migrației și șederii ilegale a străinilor.

În acest sens, șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi a menționat că este extrem de eficientă preluarea practicii Republicii Cehe, iar subdiviziunea pe care o conduce este deschisă pentru orice propuneri de colaborare, care vor fi în beneficiul ambelor state.

După întrevedere, oaspeților le-a fost demonstrat un exercițiu al pompierilor, desfășurat în containerul de fum și temperatură.

Maria Roşca

Share