Politician român: Dacă într-adevăr a început anticorupția la Chișinău, atunci vor urma și alte rețineri

Politician român: Dacă într-adevăr a început anticorupția la Chișinău, atunci vor urma și alte rețineri

Prim-vicepreședintele PNL din România, Cătălin Predoiu își exprimă îngrijorarea față de evenimentele recente din Republica Moldova și afirmă că, dacă la Chișinău într-adevăr a început o luptă anticorupție, atunci vor urma și alte rețineri, după reținerea lui Vlad Filat. Declarații în acest sens au fost făcute ieri, 18 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul PNL, București.

„Republica Moldova și tot ce se întâmplă acolo rămâne de prim interes pentru noi, Partidul Național Liberal, pentru mine personal. Mă simt personal legat de Republica Moldova, aș vrea ca într-o zi, cele câteva sute de mii de cetățenii pe care le-am acordat tinerilor din Republica Moldova în calitate de ministru al Justiției, vor face diferența în cursul firesc al istoriei”, a declarat Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL a menționat că, “Vlad Filat a fost până joi seară șeful celui mai important partid, Partidul Liberal Democrat din Moldova, din Alianța pentru Integrare Europeană, coaliție care se află la guvernare, din septembrie 2009 și care a dat Moldovei 4 premieri succesivi”.

“Să fi început dintr-o dată lupta cu marea corupție la Chișinău? Datele pe care le avem ne obligă să fim rezervați în aprecieri. Așteptăm viitoarele dezvoltări de la Chișinău. Foarte probabil noi arestări. Cazul Filat are valoare de hârtie de turnesol pentru anti-corupția din Republica Moldova. Dacă într-adevăr a început anticorupția la Chișinău, atunci reținerea lui Filat va fi urmată și de alte rețineri, dacă nu, ar fi proba unei simple răfuieli politico-oligarhice”, a adăugat politicianul.

Predoiu a mai spus că, cetățenii Republicii Moldova cer în Piața Marii Adunări Naționale, de aproape 10 luni, o anchetă cu privire la miliardul de dolari dispărut din cele trei bănci de la Chișinău, și din păcate, sunt multe suspiciuni în legătură cu ce s-a întâmplat joi în Parlamentul de la Chișinău.

“Procurorul general era așteptat să-și dea demisia și în loc de demisie el a cerut ridicarea imunității fostului premier. Parlamentul de la Chișinău – celebru pentru lentoarea cu care lucrează – s-a mișcat cu o viteză suspectă, într-o oră și jumătate se vota deja ridicarea imunității. Aceste suspiciuni sunt generate de politizarea instituțiilor statului de drept din Republica Moldova, a Procuraturii și, în general a Justiției”, a mai spus el.

Prim-vicepreședintele PNL din România și-a exprimat speranța că, “anchetarea de către Procuratură a fostului premier pentru corupție nu este un episod care va duce la consolidarea controlului unui oligarh asupra unei întregi țări, ci va reprezenta momentul de cotitură în lansarea unei veritabile campanii anti-corupție”.

“Fără restabilirea încrederii poporului în clasa politică, Republica Moldova nu va putea progresa. Fără reforme serioase la care Chișinăul s-a angajat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, fără depolitizarea Justiției și combaterea corupției nu vor veni investiții străine, finanțările de la FMI și Uniunea Europeană nu vor fi reluate, iar Moldova va rămâne cel mai sărac stat din Europa”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Politicianul român a mai spus: “În ce privește viitorul guvernului Valeriu Streleț, dorim ca PLDM să rămână în coaliție și să redevină principalul motor în promovarea reformelor europene din Republica Moldova”.

Doina Secrieru

Share