PNUD  a lansta un proiect în RM, menit să contribuie la conservarea biodiversității

PNUD a lansta un proiect în RM, menit să contribuie la conservarea biodiversității

Joi, 20 august, Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat un proiect menit să contribuie la conservarea biodiversității, prin integrarea acestor aspecte în politicile de planificare teritorială și în practicile de utilizare a terenurilor din Moldova.  Proiectul, cu un buget de aprox. 1 milion de dolari SUA, oferiți de Fondul Global de Mediu (GEF), are o durată de patru ani: 2015-2019.

Urmează ca în legislația națională relevantă să fie incluse aspecte de conservare a biodiversității, pentru a proteja speciile de plante și de animale periclitate și pe cale de dispariție, precum și a habitatului lor, ca parte a procesului de planificare a teritoriului. Proiectul va sprijini elaborarea a 4 planuri urbanistice și 2 de dezvoltare a teritoriului în raioanele Soroca și Ștefan Vodă.

Proiectul de integrare a biodiversității este în conformitate cu Convenția privind Diversitatea Biologică, la care a aderat și Republica Moldova, explică Viceministrul Mediului, Victor Morgoci. Astfel, toate țările semnatare vor lua măsuri pentru a reduce rata pierderilor habitatelor naturale, inclusiv a pădurilor, iar degradarea și fragmentarea habitatelor va fi diminuată considerabil.„Proiectul lansat astăzi va contribui semnificativ la atingerea acestor scopuri prin crearea de coridoare ecologice și planificarea durabilă a utilizării terenurilor în două raioane, cu potențial de replicare pe întreg teritoriul țării”, susține viceministrul.
IMG 1420 1Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova, afirmă: „Potențialul economic al biodiversității terenurilor nu este prețuit la justa sa valoare, iar de multe ori deciziile de a aloca un teren pentru o destinație sau alta nu țin cont de flora și fauna din zona respectivă. Iată de ce acest proiect va încerca să cuantifice din punct de vedere economic biodiversitatea pentru raioanele-pilot, ceea ce va contribui la conștientizarea beneficiilor pentru mediu și la optimizarea planificării teritoriului”.
Drept rezultat, cca. 170.000 de persoane din raioanele Soroca și Ștefan-Vodă vor beneficia de planuri urbanistice și teritoriale compatibile cu diversitatea naturală. „Aceasta se va materializa în pășuni, ecosisteme terestre si forestiere reabilitate, estimate la mii de hectare, habitate mai prietenoase pentru speciile din Cartea Roșie – resurse biologice foarte necesare pentru apr. 6.500 de familii social vulnerabile din raioanele Ștefan-Vodă și Soroca”, a adăugat dna Narine Sahakyan.

Cu asistența PNUD, au fost evaluate și cartografiate ariile protejate ca exemple de conservare a biodiversității și ulterior a fost elaborată o strategie națională în domeniu. Acum sunt în curs de implementare proiecte-pilot de conservare a biodiversității și de ameliorare a terenurilor degradate în cadrul Parcului Național Orhei, creat în 2013. Aceasta va contribui la adaptarea ecosistemelor la schimbările climatice.

 

Mihaela Rotari

Share