PLDM cere completarea art.2 al Hotărârii Parlamentului din 15 octombrie 2015 în care e vizat Vlad Filat
Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a înregistrat la Biroul Permanent un proiect de hotărâre ce vizează completarea art.2 al Hotărârii Parlamentului din 15 octombrie 2015 privind încuviinţarea ridicării imunităţii deputatului Vlad Filat. Aleşii liberal-democraţi propun completarea acestui articol cu cuvintele „cu excepţia orelor când au loc şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului din care face parte”.
Potrivit unui comunicat de presă, în Nota informativă se specifică faptul că Vlad Filat este ales al poporului şi, în baza normelor prevăzute de Legea Supremă, nimeni nu poate întrerupe sau suspenda mandatul de deputat. Cu atât mai mult, potrivit prevederilor art.16 alin.(2) din Legea despre statutul deputatului, „participarea deputatului la şedinţele Parlamentului şi ale comisiei permanente din a cărei componenţă face parte este obligatorie”. Prevederi similare sunt stabilite şi de Regulamentul Parlamentului. Coroborând prevederile normelor legale, rezultă că însăşi Parlamentul, prin Hotărârea sa din 15 octombrie 2015, a încălcat şi continuă să încalce prevederile legislaţiei.
Imposibilitatea exercitării mandatului conduce la încetarea provizorie a acestuia, fapt ce contravine art. 69 din Constituţie, care prevede cazurile de încetare a calităţii de deputat. Situaţia creată este contrară şi principiului constituţional de la art.68 din Legea Supremă, prin care se stabileşte nulitatea oricărui mandat imperativ, consideră autorii proiectului de hotărâre.
„Parlamentul este în drept şi poate ridica imunitatea deputatului, însă, până nu există o hotărâre de judecată de condamnare definitivă şi irevocabilă, mandatul de deputat nu poate fi întrerupt sau suspendat. În aceste circumstanţe de drept, deputatul a cărui imunitate a fost ridicată poate fi reţinut şi arestat, însă cu condiţia ca deputatul în cauză să poată să-şi realizeze obligaţiile constituţionale şi legale de deputat şi să i se asigure condiţiile necesare pentru posibilitatea de participare la şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului”, se menţionează în Nota informativă a proiectului de hotărâre elaborat de fracţiunea PLDM.
Mihaela Rotari