Platforma Demnitate și Adevăr comemorează victimele celui de al doilea val de deportări ale regimului sovietic din 5-6 iulie 1949

Platforma Demnitate și Adevăr comemorează victimele celui de al doilea val de deportări ale regimului sovietic din 5-6 iulie 1949

Platforma Demnitate și Adevăr comemorează victimele celui de al doilea val de deportări ale regimului sovietic din 5-6 iulie 1949.

Într-un comunicat al Platformei se menționează că ”noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopți din istoria noastră, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam. Operația cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuțios, pe parcursul a câteva luni și viza deportarea masivă a așa-zișilor chiaburi, moșieri, a marilor și micilor comercianți, etc., precum și a familiilor acestora. Tradusă în limbaj modern hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualității, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioților, a tuturor acelor care nu au acceptat regimul sângeros și perfid ca pe o mană cerească. Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicați, transportați ca vitele spre locuri vitrege sau pur și simplu împușcați”.

În context, Platforma Demnitate și Adevăr îndeamnă cetățenii Republicii Moldova ”să nu uite aceste momente tragice din istoria națională și comemorează victimele celui de al doilea val de deportări cu multă amărăciune în suflete, dar și cu determinarea de a nu permite vreodată repetarea unui genocid de asemenea proporții. Moldovenii, oameni plini de miez, tradiție și bun simț, nu mai trebuie să guste amarul unui regim despotic, să ispășească păcate inexistente de dragul unor criminali aflați la putere, să-și lase casele și averea agonisită prin muncă cinstită pentru a lua calea pribegiei”.

”Regimurile autoritare întotdeauna au născut monștri și au produs durere celor pe care i-au asuprit, gonit și omorât pentru a se menține la putere. Regimurile autoritare sunt culpabile în orice secol și în orice țară. Cel sovietic de rând cu cel națist. Cel mafiot de rând cu cel al huntei militare. Victimele lor sunt torțele aprinse ale memoriei noastre, care ne îndeamnă să nu mai permitem instaurarea lor. Ne-o cer cei care au murit, plângându-și patria, în Siberii de gheață. Ne-o cer cei care au fost exterminați în lagărele fasciste. Ne-o cere dorința de a avea un viitor plin de pace și lumină în familia statelor europene. Ne-o cer cei care au supraviețuit calvarurilor, dar nu și rănilor sufletești, precum Simone Veil, prima Președintă a Parlamentului European, supraviețuitoare Auschwitz-Birkenau, cea care s-a stins din viață și o deplângem astăzi”, se mai menționează în comunicatul Platformei.

Totodată, Platforma Demnitate și Adevăr declară că ”va fi mereu garantul unui sistem democratic de guvernare, ținând cont de lecțiile istorice prin care a trecut populația Republicii Moldova, prin care a trecut umanitatea. Familiile noastre nu mai trebuie să se confrunte cu vitregia unui regim antipopular de orice sorginte ar fi. Să fim solidari în demersul acesta, să continuăm lupta începută cu atâta determinare, să scoatem statul din captivitate și să ne întoarcem Țara înapoi!”

Mihaela Rotari
Share