Planul de admitere la studii superioare de doctorat, aprobat de Guvern. Iată ce prevede!

Planul de admitere la studii superioare de doctorat, aprobat de Guvern. Iată ce prevede!

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de admitere la studii superioare de doctorat, ciclul III, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru anul de studii 2016-2017. Planul prevede un total de 313 de locuri, dintre care 309 sunt pentru doctoratul științific și 4 – pentru doctoratul profesional.

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul educației Corina Fusu a menționat că numărul de locuri destinate studiilor superioare de doctorat a fost determinat, în special, de numărul de proiecte participante la competiția națională a proiectelor științifice în vederea repartizării granturilor doctorale de la bugetul de stat. De asemenea, s-a ținut cont de necesarul de cadre de pe piața muncii din Republica Moldova, de asigurarea instituțiilor de învățământ superior cu cadre calificate, precum și de necesitatea intensificării cercetărilor în domeniile științifice pentru dezvoltarea socio-economică a țării.

Cotele de înmatriculare au fost repartizate pe cele 6 domenii de studii, prevăzute de Nomenclatorul specialităților științifice (Științe ale naturii; Științe inginerești și tehnologii; Științe medicale; Științe agricole; Științe sociale și economice; Științe umaniste).

Planul de admitere la studii superioare de doctorat, ciclul III, prevede și 10 locuri cu finanțare de la buget pentru străini, în baza tratatelor internaționale la care Republica Moldova este semnatară.

Acordarea granturilor doctorale se realizează pe bază de competiţie de proiecte ştiinţifice între cele 42 de Școli doctorale autorizate provizoriu, care au depus dosare de participare. Locurile prin contract, cu achitarea taxei de studii pentru ciclul III –  studii superioare de doctorat – sunt stabilite de către Școala doctorală autorizată provizoriu, cu informarea Ministerului Educației.

Corina Fusu a atras atenția asupra discrepanței între capacitatea instituțiilor de a propune proiecte în anumite domenii și nevoile pieței muncii, accentuând numărul mic de solicitări de proiecte depuse de instituțiile organizatoare de doctorat în domeniul științe inginerești și tehnologii, dar și în domeniul arte și sport. În context, Ministerul Educației își propune să întreprindă o serie de acțiuni cu scopul de a spori capacitatea școlilor doctorale pentru următorul an universitar. Printre acestea se numără: consolidarea capacității instituționale, prin angajarea în proces a Școlilor doctorale interesate și prin stimularea doctoratelor în cotutelă internațională, precum și a consorțiilor internaționale; implicarea constructivă a ministerelor de resort în procesul de stabilire a numărului și tematicii proiectelor științifice înaintate la competiția granturilor doctorale; implicarea mai activă a Școlilor doctorale în promovarea și sporirea atractivității domeniilor vizate etc.

În anul de studii 2015-2016 Planul de admitere la studii superioare de doctorat, ciclul III, cu finanțare de la bugetul de stat a inclus 320 de locuri, dintre care 307 locuri pentru doctoratul științific și 13 locuri pentru doctoratul profesional.

Share