Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” la prezidențiale

Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” la prezidențiale

În cadrul ședinței de ieri, 26 august 2016, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Potrivit hotărîrii CEC, plafonul general al mijloacelor ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” se stabilește luînd ca bază de calcul un coeficient înmulțit la numărul maxim de semnături necesare a fi colectate de către grupul de inițiativă ce colectează semnături în susținerea unui candidat la o funcție electivă. În conformitate cu prevederile art.102 alin.(1) din Codul electoral, toţi candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Pentru acest scrutin, mărimea coeficientului a fost stabilit la valoarea de 23,05 lei. Astfel, plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova  este de 576 250,00 lei.

Tot ieri, CEC a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor locale noi ale primarilor comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, satului Bucuria, raionul Cahul, comunei Gălășeni, raionul Rîșcani și comunei Gălești, raionul Strășeni din data de 30 octombrie 2016.

 

Maria Roșca

Share