
Piața construcțiilor și piața imobiliară: realități, paradoxuri și perspective
Nu cred că pe globul pământesc mai există un loc unde realităţile, paradoxurile şi perspectivele legate de piaţa construcţiilor şi piaţa imobiliară să se regăsească într-o proporţie atât de mare ca în Republica Moldova. Pe de o parte, Republica Moldova este lider în clasamentul celor mai bune locaţii pentru investiţii imobiliare din Europa (conform unui studiu realizat de William Russell). Apropo, analiza a luat în considerare elemente-cheie ale investiţiilor imobiliare, cum ar fi ratele de impozitare pe proprietate, impozitul pe venit din chirii și randamentul brut al închirierii. Pe de altă parte, se atestă o cerere tot mai mare de spaţiu locativ şi comercial (în special în Chişinău, unde, potrivit datelor ultimului recensământ al populaţiei şi locuinţelor, locuieşte fiecare al treilea cetăţean al ţării cu viză de reşedinţă permanentă, ca să nu mai vorbim de creşterea locuitorilor capitalei în ultimii ani cu 10-12% în contul refugiaţilor ucraineni). Tot aici ar fi de menţionat şi creşterea semnificativă a preţurilor la imobile şi chiar la chirii ca urmare a cererii sporite, dar şi interesul mereu în creştere pentru investiţii în imobile. Numai în anul 2024 investiţiile în imobilizări corporale au constituit 34,1 miliarde lei, în creştere cu 8,2%, comparativ cu anul 2023. Toate acestea vorbesc despre faptul că piaţa construcţiilor şi piaţa imobiliară din Republica Moldova, ar trebui să se dezvolte vertiginos, determinând în mare parte dezvoltarea întregii economii naţionale. Dar, paradoxal, acestei două pieţe nu doar că stagnează, ci şi înregistrează scăderi semnificative, indiferent de acea mică creştere înregistrată în 2024.
La începutul anului curent, am publicat o analiză despre perspectivele pentru anul 2025 a pieţei construcţiilor din diferite ţări, inclusiv din Republica Moldova. Atunci, menţionam că, din păcate, situaţia la noi este mai proastă ca în alte ţări şi anul 2025 nu oferă prea multe motive pentru pronosticuri optimiste. Cele mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică vin să confirme temerile formulate de mine anterior. Astfel, în ianuarie-martie 2025 au fost eliberate 607 de autorizaţii de construire, în descreştere cu 21,8% faţă de ianuarie-martie 2024, din care: 448 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-17,2%) şi 159 de autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidențiale (-32,3%). Cu alte cuvinte, în primul trimestru al anului curent, a continuat tendinţa înregistrată în 2024, când au fost eliberate 3248 de autorizaţii de construire, în descreştere cu 4,9% faţă de anul 2023.
În ianuarie-martie 2025, numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în Chişinău s-a redus cu 25,9% sau cu 59 autorizaţii, în regiunea nord – cu 38,8% sau cu 26 autorizaţii, în regiunea sud – cu 20% sau cu 8 autorizaţii, în regiunea centru – cu 1,8% sau cu 3 autorizaţii. Deci, peste tot avem descreşteri, iar aceasta se va expune şi asupra statisticii privind volumul de lucrări de construcţie efectuate. Dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu o mulţime de probleme – începând de la logistica regională, care s-a schimbat mult în ultimii ani şi terminând cu insuficienţa forţei de muncă. Şi dacă soluţionarea acestor probleme ţine într-o măsură mai mică de autorităţi, atunci eliberarea autorizaţilor de construire, reieşind din noile realităţi la care m-am referit mai sus, chiar nu ar trebui să fie o problemă.
Indiferent de greutăţi şi provocări, astăzi piaţa construcţiilor şi piaţa imobiliară din Moldova are în faţă perspective destul de bune. Şi acestea sunt văzute inclusiv la nivel european. Suntem cea mai bună locaţie pentru investiţii imobiliare din Europa; investiţiile în imobilizări corporale cresc; urbanizarea se produce în ritm accelerat (mai ales creşte populaţia capitalei); interesul faţă de imobile este la un nivel destul de ridicat; cererea e sporită etc. Deci, există o mulţime de indicatori care vorbesc despre faptul că piaţa construcţiilor şi piaţa imobiliară pot intra pe un trend de creştere vertiginos. Trebuie doar de depus un mic efort şi carul se va urni din loc. Şi e important ca acest efort să fie făcut, căci, în caz contrar, vom pierde oportunităţi, care ar putea avea efecte benefice la nivelul întregii economii naţionale.
Viorel Godea, director general al companiei „Lagmar”