Peste 30 de experți evaluatori din R. Moldova sunt familiarizați cu practicile internaționale de evaluare

Peste 30 de experți evaluatori din R. Moldova sunt familiarizați cu practicile internaționale de evaluare

În perioada 15-16 noiembrie curent, la Chișinău, în cadrul unui atelier de lucru, peste 30 de experți evaluatori din Republica Moldova sunt familiarizați cu practicile internaționale de evaluare în vederea acreditării programelor de studii superioare de licență la domeniul Științe ale educației. Evenimentul este organizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional din Republica Moldova (ANACIP), cu suportul Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și Vocațional din Estonia (EKKA), potrivit unui comunicat de presă. 

În deschiderea seminarului, viceministrul educației Vasile Marina a menționat că instruirea face parte din măsurile Planului de activitate al Guvernului Republicii Moldova, încadrându-se în procesul de reconceptualizare a învățământului pedagogic: ”Odată cu fondarea ANACIP și aprobarea instrumentelor pentru evaluare și acreditare, Ministerul Educației a plasat acest obiectiv la nivel de prioritate națională. Experții evaluatori instruiți vor fi direct implicați în activitățile de evaluare externă. Inițial vor fi evaluate programele de la 8 instituții de învățământ superior și conform agendei stabilite, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2016 Consiliul de conducere al ANACIP va prezenta Ministerului Educației Decizia asupra acreditării programelor de studii la domeniul Științe ale educației”.

Heli Mattisen, director al EKKA,a subliniat faptul că Estonia deține o vastă experiență în domeniul dezvoltării învățământului superior: ”În toate țările există probleme similare cu cele din Republica Moldova, însă la multe dintre ele am identificat deja posibile modalități de soluționare. Pe parcursul acestor două zile vom expune mai detaliat viziunea noastră, fiind bucuroși să facem schimb de bune practici cu colegii din Moldova. Sunt sigură că în viitorul apropiat veți reuși să consolidați un sistem de învățământ superior de calitate”.

Prezent la eveniment, Andrei Galben, rector al ULIM, consideră că punerea în aplicare a prevederilor Codului Educației trebuie să fie strict supravegheată: ”Unele universități pregătesc specialiști în domenii care nu sunt incluse în Nomenclatorul specialităţilor, ceea ce generează probleme, inclusiv la angajarea tinerilor în câmpul muncii.  Îi îndemn pe experții evaluatori să examineze situația și să țină cont de aceste aspecte,  atunci când vor fi luate deciziile privind acreditarea programelor.”

Cele 8 instituții de învățământ, ale căror programe de studii de licență la domeniul Științe ale educației vor fi supuse evaluării externe sunt: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat ”B.P. Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat ”A. Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Taraclia și Universitatea de Stat din Comrat.

img_3444 img_3454

Maria Roșca

Share