Personalul prestator de servicii sociale pentru copii – instruit în continuare

Personalul prestator de servicii sociale pentru copii – instruit în continuare

Pe 18 noiembrie curent, a s-a încheiat încă un ciclu de ore de instruire pentru cei peste 850 de profesioniști din domeniul social: asistenți parentali profesioniști, părinți educatori, specialiști din cadrul centrelor de plasament sau a centrelor de zi. Cursurile de perfecționare se desfășoară în cicluri periodice. Startul acestora a fost dat pe 2 noiembrie curent, și se vor încheia la sfârșitul lunii iunie anul viitor.

Proiectul este implementat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Caritas Republica Cehă și Centrul de Investiții și Consultanță „SocioPolis”, cu susținerea financiară a Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

Acesta urmărește creșterea nivelului de profesionalism prin transferul de cunoștințe în baza standardelor, bunelor practice și experienței internaționale în domeniul creșterii și educării copiilor în situații de risc. Totodată, scopul cursurilor de perfecționare rezidă în fortificarea abilităților profesionale ale personalului prestator de servicii sociale pentru copii și tineri din Republica Moldova.

Importanţa implementării proiectului este reliefată şi în cercetarea realizată de către aceeași parteneri, în care sunt evidențiate problemele și necesitățile atât a beneficiarilor, cât și a personalului antrenat în acordarea serviciilor sociale pentru copiii și tinerii din țara noastră. Pentru îmbunătăţirea relației copil-profesionist, specialiștii sunt instruiți în domeniul: depășirea comportamentului problematic al copilului, soluționarea conflictelor, oferirea suportului în perioadele de criză, comunicarea eficientă cu copilul, pregătirea lui pentru viața de adult, depășirea trecutului traumatizant, menținerea sănătății îngrijitorilor prin învățarea unor tehnici de prevenire a stresului profesional etc.

Cursurile de perfecţionare au menirea să crească nivelul de cunoștințe și să dezvolte abilitățile practice pentru specialiștii din domeniul social, ceea ce în ultimă instanță va spori și calitatea serviciilor de îngrijire pentru copii și tineri, astfel dezvoltând o relație sănătoasă copil-profesionist.

IMG_5594

Doina Secrieru

Share