Pavel Filip: Măsura luată de Cabinetul de miniștri a fost unica posibilă în situația creată
Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi cu reprezentanții administrației publice locale din raionul Nisporeni despre prerogativele activității Cabinetului de miniștri, programele de dezvoltare socială și economică a Republicii Moldova, precum și despre problemele cu care se confruntă administrația publică locală în activitatea zilnică.
În cadrul discuțiilor, Premierul a menționat că pe parcursul celor opt luni de guvernare, Executivul a reușit, atât să stabilizeze situația pe plan intern, intervenind în mai multe domenii prioritare, cât și să intensifice dialogul cu partenerii externi. În context, Pavel Filip a spus că pentru revenirea țării noastre pe piața financiară internațională, autoritățile trebuie să asigure stabilitatea în societate. “Abordarea actualului Guvern este că trebuie să dezvoltăm Republica Moldova, astfel încât să avem bani suficienți pentru a face investiții, iar punctul critic, peste care trebuie să trecem, este aprobarea unui Program de țară cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Prim-ministrul.
Totodată, Pavel Filip s-a referit la pachetul de șapte legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, spunând că opoziția, în mare parte, este deranjată de legile care vin să fortifice capacitățile Băncii Naționale și nu de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci, așa cum o declară. În același timp, șeful Executivului a subliniat că măsura luată de Cabinetul de miniștri a fost unica posibilă în situația creată.
“Da, bugetul de stat trebuie să plătească Băncii Naționale aproximativ 700 milioane de lei anual, dar, reușim să deblocăm finanțările externe. Doar în acest an urmează să primim 55 milioane de euro sub formă de grant din partea Uniunii Europene, precum și aproximativ 25 milioane de dolari SUA din partea Fondului Monetar și 45 milioane dolari SUA de la Banca Mondială”, a conchis Premierul.
Dialogul Premierului cu autoritățile publice locale a fost unul interactiv, primarii și consilierii prezenți la întrevedere au subliniat importanța dinamizării dialogului dintre administrația publică centrală și cea locală, precum și necesitatea implementarii programelor de dezvoltare a localităților și de susținere a inițiativelor de afaceri în mediul rural. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul deja a lansat mai multe inițiative în acest sens, iar pentru dezvoltarea localităților vor fi alocate inclusiv o parte din fondurile oferite Republicii Moldova de către partenerii externi.
Maria Roșca
Referitor la cele 7 legi adoptate: Banca Mondiala la fel a zis ca asta era unica solutie rentabila in sitatia in care ne aflam acum
Multi incearca s-o faca pe desteptii atacind Guvernarea, insa in actualele circumstante chiar nu mai erau alte variante, ori Guvernul isi asuma anumite responsabilitati in fata la FMI, ori Republica Moldova intra intr-o criza economica fara de sfirsit.
Si Armasu azi a declarat ca noi vom reusi sa inoarcem datoria dar si sa profitam de investitile din extern.Sa nu uitam ca si investigatia continua asupra miliardului furat si pas cu pas banii se va intoarce, asteptam decizia finala asupra cazului lui Platon.