Pavel Filip la întîlnirea cu președinții de raioane: Obiectivul nostru numărul unu este…
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat o şedinţă de lucru cu participarea membrilor Guvernului şi conducătorilor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul doi.
În cadrul întrunirii, care a durat mai bine de două ore, participanţii au discutat cele mai importante probleme și soluţii pentru acestea, abordând un spectru larg de subiecte ce vizează administrarea publică, precum şi aspecte privind colaborarea dintre autorităţile locale şi cele centrale.
Prim-ministrul a subliniat importanţa asigurării unui dialog eficient între instituţiile statului de toate nivelurile. „Obiectivul nostru numărul unu este clar şi simplu: Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să trăiască mai bine aici, la ei acasă, în Republica Moldova, într-o ţară construită pe baza valorilor europene. Şi asta depinde de noi toţi împreună, nu doar de Guvern, dar şi de administraţia publică locală. De aceea, cred că ar fi greşit să separăm aceste puteri, ci trebuiesc privite ca un tot întreg, iar atunci când vom reuşi să unim tot ce ţine de administraţia publică, vom avea şi succese mai bune”, a menţionat Pavel Filip.
Şeful Executivului a vorbit despre evoluţiile din ultimele luni şi priorităţile Guvernului pentru perioada următoare, referindu-se la acţiunile ce vizează stabilizarea situaţiei social-economice din ţară, dar şi la dialogul purtat cu partenerii Republicii Moldova, în vederea restabilirii încrederii şi relansării cooperării pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării. Potrivit Premierului, pentru moment, aproape 2/3 din acţiunile prevăzute în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare au fost realizate, urmând a fi implementat întreg documentul în termenul stabilit, până la 31 iulie a.c.. De asemenea, Guvernul întreprinde eforturi consolidate pentru a avansa în dialogul cu FMI şi alţi parteneri externi în scopul obţinerii asistenţei necesare pentru relansarea proiectelor de dezvoltare.
La rândul lor, preşedinţii raioanelor au relatat despre situaţia în teritoriu, apreciind acţiunile de susţinere din partea Guvernului în anumite situaţii, dar şi au enunţat o serie de probleme, soluţionarea cărora necesită implicarea autorităţilor centrale. Printre acestea au fost menţionate dificultăţile financiare, reţinerile la achitarea alocaţiilor bugetare şi subvenţiilor, carenţele normative şi legislative în ceea ce priveşte gestionarea bunurilor, în special în domeniul educaţiei. De asemenea, s-a vorbit despre nivelul scăzut al salarizării în sectorul bugetar, fapt care generează insuficienţă de cadre în instituţiile publice, dar şi necesitatea de a impulsiona realizarea proiectelor de infrastructură, construcţia drumurilor, proiectelor de mediu, dezvoltarea agriculturii şi identificarea pieţelor de desfacere pentru vânzarea producţiei autohtone.
Reprezentanţii Ministerelor Mediului, Educaţiei, Finanţelor, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au răspuns la numeroasele întrebări ale conducătorilor administraţiilor locale. Totodată, la indicaţia Prim-ministrului Pavel Filip, toate subiectele abordate în cadrul şedinţei urmează să fie examinate detaliat de către instituţiile abilitate şi să primească un răspuns în termenul stabilit. Premierul a menţionat că asemenea întruniri vor fi organizate cu regularitate.
Maria Roșca
hai ca lumea s-a saturat de declaratii si vorbe goale… aveti 3 ani la dispozitie ca sa aratati oamenilor ca nu sunteti ca fel de incapabili ca si filat si turma lui!!!
Haideți să reformăm intii administratia publica centrala, sa reducem birocratia, apoi de instituit reformarea APL, guvernarea a inteles ca doar asa se poate de redus birocratia si de trecut un filtru instituțiile statului.
Probleme sunt multe, iar mai multe întruniri ca aceasta poate duce la soluționarea multor din ele. Un acord cu deasistență financiară FMI ar duce la o stabilitate pe plan economic și social.
Asemenea sedinte cu presedintii te raione sunt binevenite deoarece se face tangenta directa dintre APL si Guvern. Sper ca si reprezentatii guvernului sa faca cit mai multe iesiri in teritoriu , asta tot mult conteaza !
Mai des ar trebui de gasit timp pentru astfel de intruniri, eu inteleg ca nu prea e timp. Dar totusi discutii direct cu administratia publica locala, imbunatateste starea de spirit a centrelor raionale, dar si guvernul ar putea mai usor sa depisteze problemele daca s-ar intalni direct cu reprezentantii raioanelor si nu prin intermediari.