Pavel Filip: Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova este prioritatea numărul unu a statului

Pavel Filip: Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova este prioritatea numărul unu a statului

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, joi, o întrevedere cu reprezentanţii companiei China National Technical Import & Export Corporation, specializată înimportul și exportul de tehnologii-cheie și instalații complete, în special în sectorul energetic.

Potrivit unui comunicat de presă, Premierul a menţionat deplina deschidere a Guvernului pentru potenţialii investitori, specificând că deja au fost întreprinse mai multe acţiuni pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. Astfel, Republica Moldova a reuşit să urce trei poziţii în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business 2017.

În context, Pavel Filip a evidenţiat în mod deosebit interesul Republicii Moldova de a dezvolta proiecte în domeniul energetic. „Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova este prioritatea numărul unu a statului. Ne dorim să avem o interconexiune cu piaţa energetică europeană. În acest sens, avem deja în derulare câteva proiecte de interconectare cu sistemul energetic al României”, a spus Prim-ministrul.

Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că în prezent, se lucrează la proiecte de importanță majoră, precum racordarea la  sistemul energetic european prin intermediul liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Studiul de Fezabilitate urmând a fi finalizat în decembrie 2016, ca mai apoi să fie demarate procedurile pentru desfăşurarea concursului pentru construcția acestei linii.

Cu referire la energia regenerabilă, Premierul a informat că în Republica Moldova a fost adoptată o nouă lege care va intra în vigoare în martie 2017, iar în prezent se definitivează cadrul de reglementare secundar.

Reprezentanţii grupului chinez au făcut o scurtă prezentare a companiei şi au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte energetice în Republica Moldova în domenii precum, construcții în sectorul energetic, linii de înaltă tensiune, dispecerate energetice, energie regenerabilă, modernizarea grupurilor energetice. Partea chineză s-a arătat dispusă să ofere, atât soluții tehnice, cât şi financiare pentru implementarea proiectelor selectate.

Pavel Filip a specificat că Republica Moldova îşi doreşte realizarea unui proiect cu Republica Populară Chineză, în mod special în domeniul energetic, şi Executivul este gata să contribuie la eliminarea barierelor şi constrângerilor în calea investiţiilor chineze. Urmează ca investitorul chinez în comun cu Ministerul Economiei să convină asupra unor proiecte concrete de interes reciproc.

China National Technical Import & Export Corporation este o companie de stat, aflată sub supravegherea directă a Guvernului chinez. Valoarea totală a proiectelor realizate de acest grup în deferite ţări ale lumii se cifrează la peste 100 de miliarde de dolari.

n1 n

Mihaela Rotari

Share