Parlamentul organizează dezbateri asupra proiectului nou al Codului audiovizualului
Propunerile de modificare a actualului Cod al audiovizualului, precum și proiectul noului Cod vor fi supuse unor dezbateri publice largi, cu participarea experților. Parlamentul Republicii Moldova va organiza dezbaterile publice cu genericul ”Propaganda şi produsul local – provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova”. Inițiativa aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu. Despre aceasta anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Discuțiile se vor referi la propunerile de modificare a Codului în vigoare, dar și la prevederile noului Cod al audiovizualului, votat de Parlament în prima lectură, precum și la o serie de provocări cu care se confruntă piața media din Republica Moldova – susținerea și dezvoltarea produselor audiovizuale naționale, contracararea propagandei informaționale externe, protejarea spațiului informațional național.
La dezbateri au fost invitați deputați din Parlamentul Republicii Moldova, experți naționali și internaționali de media, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare.
”Evenimentul preconizat va aduna la aceeași masă de discuții autorități, experți mass-media, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile pentru ca cele mai bune practici europene să fie preluate de țara noastră și să se regăsească în noul Cod al audiovizualului. Concluziile dezbaterilor vor fi implementate pentru a spori securitatea informațională a Republicii Moldova și a crea condiții optime pentru a dezvolta producția locală de televiziune. Atât propunerile de modificare a Codului audiovizualului în vigoare, cât și prevederile noului Cod trebuie să fie echilibrate și să ofere suficiente pârghii de dezvoltare a spațiului mediatic din Republica Moldova”, a menționat Andrian Candu.
Dezbaterile vor avea loc marți, 26 iulie 2016, începând cu ora 14.00, în sala de conferințe de la Hotelul ”Radisson Blu Leogrand”. Participanții pot confirma participarea la eveniment la adresa de e-mail press@parlament.md sau la numărul de telefon 022 82 03 90.
În Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative de modificare și completare a Codului Audiovizualului: proiectul nr. 125 din 2 aprilie 2015 (semnat de un grup de deputați PL) și proiectul nr. 218 din 22 mai 2015 (semnat de un grup de deputați PLDM și PD). După ce respectivele proiecte de legi au provocat mai multe discuții, Președintele Parlamentului Andrian Candu a decis transmiterea acestora spre expertizare Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, Organizației pentru drepturile omului ”Freedom House”, Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media. Astfel, în septembrie 2015, instituțiile internaționale menționate au formulat și transmis Parlamentului un șir de concluzii și recomandări pe marginea proiectelor de legi, menite să garanteze respectarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii prin prisma prevederilor Convenției europene privind drepturile omului și a altor standarde internaționale.
Proiectul noului Cod al audiovizualului nu a fost deocamdată transmis spre expertizare instituțiilor internaționale abilitate.
Doina Secrieru