Parlamentul, Guvernul și societatea civilă ar putea crea un mecanism trilateral de comunicare și cooperare
Oportunitatea creării unui mecanism trilateral de comunicare și cooperare între Parlament, Guvern și societatea civilă a fost discutată, ieri, între cele trei părți, în cadrul unei ședințe comune de lucru. Evenimentul a avut drept scop identificarea unor soluții concrete pentru implicarea mai activă a cetățenilor în procesele decizionale atât la nivel legislativ, cât și executiv, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
La ședință au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Vicepreședinta legislativului Liliana Palihovici, Prim-ministrul Pavel Filip, reprezentanți ai societății civile și partenerilor de dezvoltare.
Participanții la discuții au trecut în revistă mecanismele instituționale de cooperare cu societatea civilă existente în prezent și, pornind de la necesitatea de a spori implicarea cetățenilor în procesele decizionale, dar și pentru a orienta eficient eforturile sectorului asociativ, au decis crearea unui grup de lucru care, timp de o lună, va propune cele mai bune soluții în acest sens.
„Ne dorim relansarea cooperării cu societatea civilă și venim cu inițiativa creării unui mecanism trilateral, demonstrând deschidere pentru angajamentul implicării mai active a societății în procesul de luare a deciziilor. Există necesitatea implementării unor noi instrumente prin care să asigurăm circulația eficientă a documentelor, calitatea și sustenabilitatea eforturilor sectorului non-profit”, a declarat Andrian Candu.
Potrivit Președintelui Parlamentului, acest mecanism trilateral va contribui la asigurarea unei circulații cursive a proiectelor de decizie și va permite societății civile să se implice încă la faza inițială a procesului de elaborare a documentelor de politici, dar și să le evalueze în timp util, la orice nivel, inclusiv să participe la dezbaterea acestora în comisiile de profil și în ședințele plenare ale Parlamentului.
„Prin lansarea acestui mecanism ne propunem să recuperăm încrederea cetățenilor în instituțiile și autoritățile publice, dar și să contribuim la independența sectorului asociativ, indiferent de circumstanțe și modificările pe scena politică. Această platformă va servi, în primul rând, intereselor cetățenilor”, a subliniat Președintele Parlamentului.
La rândul său, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că Guvernul este interesat în promovarea unui dialog sincer şi deschis cu societatea civilă în realizarea actului guvernării.
Doina Secrieru