Opinie: Este important ca agenții economici din stânga Nistrului să beneficieze de oportunitățile oferite de cadrul legal existent în RM
Problemele competitivității există pe ambele maluri ale Nistrului, diferă amplitudinea. Instituțiile pe ambele maluri au rămas birocratice și utilizează foarte des instrumentele administrative în defavoarea întreprinderilor. Este concluzia experților IDIS Viitorul, Viorel Chivriga și Veaceslav Ioniță formulată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.
Potrivit unui comunicat de presă al IDIS Viitorul, Competitivitatea întreprinderilor din dreapta Nistrului a avansat în ultimii ca urmare a implementării de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. ”Problema standardelor învechite au ținut Moldova pe loc, iar odată cu aplicarea ZLSAC într-o formă accelerată au fost aprobate o serie de norme europene. Este vorba și de reformele care sunt realizate în unele instituții care lucrează cu agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Asta când la Tiraspol instituțiile au rămas neschimbate cu cadre neinstruite”.
Potrivit lui Viorel Chivriga, pentru creșterea competitivității, instituțiile de stat ar trebui să fie mai responsabile, mai cooperante și mai active. ”Moldova are un cadru general de reglementare foarte bun în ceea ce privește comerțul internațional. De aceea, este important ca agenții economici din stânga Nistrului să beneficieze de oportunitățile oferite de cadrul legal existent în Republica Moldova și de documentele de politici implementate în partea dreaptă a Nistrului.
Expertul, Veaceslav Ioniță susține că agenții economici au interesul pentru partea dreapta a Nistrului în condițiile în care jumătate din vânzări le fac aici. Businessul de pe ambele maluri nu se poate dezvolta în egală măsură în condițiile în care sistemul bancar e diferit. ”Sistemul financiar din Republica Moldova abia de ajunge la limita de jos a economiei. Aceasta poate supraviețui dacă finanțele disponibile sunt la 70-80% din PIB. În dreapta Nistrului situația este mult mai bună față de stânga Nistrului unde există câteva bănci și acelea controlate de stat. Asigurările și serviciile financiare nebancare, la fel, sunt foarte slab dezvoltate.
Doina Secrieru