O delegație MAI participă la lucrările Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg

O delegație MAI participă la lucrările Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg

În perioada 18 – 19 noiembrie 2015, în or. Sofia, Bulgaria, delegaţia MAI participă la lucrările Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg şi celei de-a 14-a Reuniuni a Comitetului de Miniştri din cadrul Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est (CCP ESE).

Forumul Salzburg este o platformă multilaterală la care sunt invitaţi Miniştrii Afacerilor Interne, grupul de state UE şi grupul de parteneri, printre care şi Republica Moldova. Totodată, la Forum sunt invitate atât organizaţii internaţionale, cât şi agenţii ale UE: EASO, EUROPOL, OIM, FRONTEX.

În cadrul Conferinţei Ministeriale a Forumului de la Salzburg urmează a fi adoptată Declaraţia Comună, care se axează pe sporirea eforturilor comune în vederea combaterii terorismului şi asigurării migraţiei din perspectiva stabilităţii şi securităţii.

Printre subiectele discutate şi dezbătute în materie de soluţii sunt: provocările în materie de fluxuri migratorii şi presiunea rutei Balcanilor de Vest – măsuri comune şi creşterea cooperării şi perspectiva UE a statelor din Balcani, promovarea cooperării strânse între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Printre constatările actuale descrise de participanţi sunt: creşterea fluxului de migranţi, intensificarea spiritului de responsabilitate, implementarea reţelei nou formate, solidaritatea şi încrederea necesară, crearea unui Centru pe probleme de migraţie de către EUROPOL, care va funcţiona din ianuarie 2016, lupta împotriva călăuzelor şi călătoriilor forţate, schimb de informaţii calitativ.

EASO (European Asylum Support Office) a reconfirmat creşterea cererilor de azil şi capacitatea întârziată de procesare şi analizare. Un Plan de acţiuni cu statele din Balcani este planificat în scopul implementării sitemului de prevenire timpurie.

Un accent deosebit în cadrul discuţiilor a fost pus pe sistemele  de avertizare, prevenire, proceduri de protecţie internaţională, cursuri specializate, instrumete practice, armonizarea legislaţiei, sistemul de avertizare timpurie.

Totodată, ICMPD (Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor în domeniul Migrației), a subliniat necesitatea reinstaurării controlului asupra migraţiei ilegale, DG-HOME(Migration an Home Affairs), a pus accentul pe importanţa oricărei cooperări, de orice nivel, iar OIM (Organizaţia internaţională pentru migraţie), a scos în evidenţă noi scenarii, care s-ar produce în cazul unei crize de migranţi, insistînd asupra calităţii înregistrării migranţilor.

MAI a reiterat solidaritatea faţă de criza cu migranţii şi faţă de eforturile care sunt depuse de UE şi statele afectate. Totodată, MAI a exprimat îngrijorarea faţă de reorientarea cursului de migranţi şi necesitatea de a reacţiona rapid şi prompt la provocări, inclusiv rolul şi suportul UE, partenerilor UE, precum şi organizaţiilor internaţionale.

Deasemenea, MAI a exprimat îngrijorarea faţă de reorientarea cursului de migranţi şi necesitatea de a reacţiona rapid şi prompt la provocări, inclusiv cu suportul UE, partenerilor UE şi organizaţiilor internaţionale.

MAI a reflectat că domeniul migraţiei este un obiectiv al Acordului de Asociere, iar vigilenţa autorităţilor de aplicare a legii este bine conturată.

La fel, reprezentantul MAI a prezentat poziţia şi evoluţiile pe domeniul integrării europene pe dimensiunea afacerilor interne: implementarea Acordului de Asociere, sustenabilitatea rezultatelor pe VLAP, rolul RM în cadrul Parteneriatului Estic şi evoluţiile privind reforma MAI.

Forul Salzburg a finalizat prin adoptarea deciziei de aprofundare a procesului de integrare europeană în statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

 

Doina Secrieru

Share