Norvegia a reiterat sprijinul pentru reformele din justiție în RM

Norvegia a reiterat sprijinul pentru reformele din justiție în RM

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a avut o întrevedere cu reprezentanții comisiei de evaluare a misiunii NORLAM (Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova). La discuții au participat reprezentanții Oficiului Central de Probațiune și cei ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare. Întrevederea a avut loc ieri, 5 martie, la Ministerul Justiției.

Discuţia a vizat cooperarea moldo-norvegiană pentru implementarea reformelor din sectorul justiției. Viceministrul Sabina Cerbu a exprimat gratitudine pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova din partea Norvegiei, prin misiunea NORLAM, la implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției. ”Suportul NORLAM este incontestabil, în special la reformarea Oficiului Central de Probațiune, monitorizarea electronică a deținuților, crearea spaţiilor pentru audierea minorilor, elaborarea propunerii de politici publice privind managementul resurselor umane în sistemul penitenciar, organizarea mai multor vizite de studiu în Norvegia pentru reprezentanții DIP”, a menționat viceministrul Justiției.

Reprezentanții DIP au reiterat suportul oferit de misiunea NORLAM la crearea condițiilor europene în Penitenciarul nr. 10 pentru minori, de la Goian, și instruirea colaboratorilor penitenciarului de către experți norvegieni.

La rândul lor, membrii comisiei au afirmat că misiunea NORLAM este deschisă spre continuarea colaborării cu Ministerul Justiției, în special în domeniul justiției juvenile. Urmează a fi identificate prioritățile acestui an și acțiunile care ar putea fi realizate cu ajutorul NORLAM. Totodată, va  fi examinată oportunitatea semnării unui Acord de cooperare ce va reglementa statutul experților NORLAM în Republica Moldova.

Misiunea este un program sectorial implementat de către Ministerul Justiţiei şi Securităţii Publice al Norvegiei, finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei. În prezent, cooperarea cu Norvegia are loc în baza unui acord bilateral – Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Norvegiei privind contribuția Norvegiei la consolidarea statului de drept în Republica Moldova, semnat la Chișinău în 2007.

Maria Roșca

Share