Promovarea persoanelor în vârstă la dezvoltarea socio-economică a societăţii-strategia Moldovei, subiect de discuție la Lisabona!

Promovarea persoanelor în vârstă la dezvoltarea socio-economică a societăţii-strategia Moldovei, subiect de discuție la Lisabona!

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș prezintă, în perioada 21-22 septembrie curent, experiența Republicii Moldova în domeniul îmbătrânirii populației și asigurarea dreptului vârstnicilor la o viață activă, în cadrul Conferinței Internaționale „Societatea sustenabilă pentru toate vîrstele: Realizarea potențialului de a trăi mai mult’’, care se desfășoară la Lisabona.

Conferința are drept scop finalizarea celui de-al treilea ciclu de evaluare și validare a Planului internațional de acțiune privind îmbătrânirea (2012-2017) de la Madrid și a Strategiei regionale de implementare. În cadrul evenimentului, sunt abordate subiecte privind recunoașterea potențialului persoanelor în vârstă, încurajarea unei vieți mai active și a capacității de muncă și asigurarea îmbătrânirii cu demnitate.

În acest context, ministrul Stela Grigoraș, a prezentat experiența și progresele Republicii Moldova în domeniul îmbătrânirii, menționând că prin aderarea la Planul Internaţional de Acţiuni de la Madrid privind Îmbătrânirea în anul 2002 și la Declaraţia ministerială a Conferinţei internaţionale de nivel înalt de la Viena în 2012, Republica Moldova și-a asumat angajamentul să asigure o societate pentru toate vârstele, prin promovarea calităţii vieţii şi a îmbătrânirii active și promovarea persoanelor în vârstă la dezvoltarea socio-economică a societăţii.

Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, cu suportul partenerilor de dezvoltare a elaborat proiectul noului Plan de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2017-2021), care are drept scop promovarea măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viaţa socială şi economică și sensibilizarea întregii societăţi asupra problemelor și necesităţilor persoanelor vârstnice.

Totodată, pentru promovarea unei îmbătrâniri active, a fost implementată o nouă reformă a sistemului de pensii, care prevede majorarea pensiilor beneficiarilor și a vârstei de pensionare, astfel, oferind posibilitatea persoanelor să rămână active în câmpul muncii. La fel, în noua Strategie de Ocupare a Forței de Muncă, au fost incluse obiective și acțiuni destinate inclusiv vîrstnicilor, cum ar fi: identificarea necesităților de instruire a grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă, cu dizabilități, vârstnice, etc), derularea programelor de formare profesională țintite și adaptate grupurilor vulnerabile și susținerea iniţiativelor de auto-angajare şi activităţi generatoare de venituri în rândul persoanelor în vârstă pre-pensionară şi vârstnici.

De asemenea, o realizare a ministerului în acest an, a fost acordarea granturilor în domeniul îmbătrânirii active și premierea vârstnicilor pentru realizări şi performanţe deosebite în diverse domenii, precum cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educație, sport, tehnologii informaționale, etc.

Menționăm că, la Conferința Ministerială privind Îmbătrânirea, participă reprezentanți din 45 de țări, iar din delegația Republicii Moldova fac parte reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Help Age International.

Mihaela Rotari

Share